Sestavine

  • 120 g bele čokolade
  • 130 g moke
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 žlička mletega janeža
  • 50 g trsnega sladkorja
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 40 g mehkega masla
  • 40 g rozin
  • 50 g pistacij
  • 50 g olupljenih lešnikov
  • 30 g kandirane pomaranče

Uvod

Tako kot so dunajci v domovini le zrezki, so tudi cantuccini (ali cantucci) v Toskani zgolj biscotti. ”Prav” jih imenujejo le vsi drugi, saj so se razširili po vsem svetu. In kaj so pri nas osnovni piškoti, ki ne smejo doma nikoli manjkati, kar pomeni, da morajo ostati dolgo sveži, da za pripravo niso zamudni in zapleteni, ter da se radi namakajo, v sladko vino, vročo čokolado, vsakodnevno kavo? Vseeno pa se toskanski cantuccini, ki so dvakrat pečeni, razlikujejo od naših domačih prijateljev, ki so pečeni enkrat in se še topli prerežejo. Tukaj je zato toskanski recept hrustljavih piškotov, ki pa so vseeno tudi malo drugačni, z lešniki, ne z mandlji, in z belo, ne s temno čokolado....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 35 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 35 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj z ventilatorjem. Čokolado sesekljamo na majhne koščke. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, cimet, janež, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo sesekljano čokolado, jajce, drobno narezano maslo, rozine, pistacije, lešnike in kandirano pomarančo ter vse skupaj temeljito zgnetemo v homogeno testo.

2

Testo razdelimo na tri dele in vsakega oblikujemo v valj s premerom 3 cm. Naložimo jih na pekač obložen s papirjem za peko in ga postavimo v sredino pečice. Temperaturo pečenja takoj znižamo na 160 stopinj in pečemo 20 minut oz. do zlate barve. Pečeno testo pustimo, da se hladi 30 minut.

3

Temperaturo v pečici znižamo na 140 stopinj z ventilatorjem. Rahlo ohlajeno testo poševno narežemo na 1 cm široke rezine in jih naložimo na pekač s prerezano stranjo navzgor. Piškote pečemo 15 do 20 minut in jih ohladimo na rešetki. Ohlajene shranimo v kovinski škatli za piškote.

Oceni