Sestavine

  • 2 jajčevca (ca. 400 g)
  • 2 manjši čebuli
  • 200 g stebelne zelene
  • 4 večji paradižniki
  • 3 žlice repičnega olja
  • 3 žlice olivnega olja
  • 4 žlice oliv
  • 2 žlici kaper
  • 80 ml balzamičnega kisa
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • sol, poper
  • 3 vejice mete
  • 400 g sira za žar
  • 2 žlici moke
  • 30 g drobtin
  • 2 žlici olupljenega sezama
  • 1 žlica črne kumine
  • 1 jajce
  • olje za cvrenje

Uvod

Na Siciliji, kjer v poletni sezoni ne vedo, kam in kako naj pospravijo ter prodajo vso zelenjavo, ki jim jo nameni podnebje, se rešujejo z vlaganjem. Popražijo, kar jim pride pod roke, vsaka hiša ima zato za caponato svoj recept, in nato to vložijo, da je celo zimo poskrbljeno za antipasto. Pa pri nas? Ne vlagajte, če nimate ravno veleposestniških sorodnikov na deželi, temveč jo pospravite, ko je najlepša. Izbor zelenjave ni točno določen, zato pa je pomembno, da uporabite zelo dober balzamični kis, svežo meto in v suhi ponvi popečene pinjole. Takšna caponata potem ne bo priloga, še manj omaka, temveč čisto zaresna glavna jed, ki ji bo ocvrti sir za žar sicer dobro del, a zadnja bo njena beseda.

Kajti: nekaj mu zmanjka, če ga položite le na žar. Saj si znamo pomagati s pestom ali vsaj zeliščnim oljem, toda rešetkasta sled žara mu je vseeno presuha obleka. Pa ga ocvrimo! Da pa ga ne bi zamenjali z običajnim ocvrtim sirom, ki je zaradi maščobe neprimerno težja zadeva, smo ga oblekli v panado luščenega sezama in črne kumine. Najbrž boste to panado uporabili še za kakšno drugo cvrtje.

Takšen ocvrti sir je pust le tako dolgo, dokler ne okusi caponate, ki jo hladi meta. Nekaj, da vegetarijanci pohitite, sicer vam bodo mesojedci vse pojedli....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 675 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Zelen 2013, Štemberger
 
Postopek
1

Jačevca umijemo, narežemo na kocke, solimo in pustimo stati 30 minut. Čebulo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na 1/2 cm debele kolobarje. Zeleno očistimo in narežemo na 1 cm velike kose. Paradižnike blanširamo, odstranimo semenje in jih narežemo na tanke krhlje.

2

Jajčevce oplaknemo z mrzlo vodo in dobro osušimo. V veliki ponvi segrejemo repično olje in v njem na močni temperaturi pražimo jajčevce nekaj minut, da rahlo porjavijo. Stresemo jih na kuhinjski papir, da se odcedijo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.

3

V ponvi segrejemo olivno olje, vanj stresemo narezano čebulo in jo dušimo na srednji temperaturi 5 minut (pazimo, da ne porjavi). Vmešamo stebelno zeleno in dušimo še 2 minuti. Nato dodamo še jajčevce, kapre, olive, balzamični kis in sladkor, solimo in popramo ter kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Paradižnike dodamo 5 minut pred koncem kuhanja.

4

Sir narežemo na 1/2 cm debele rezine. Zmešamo drobtine, sezam in črno kumino. Rezine sira povaljamo najprej v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah. Sir zlato rjavo ocvremo v olju in ga odcedimo na kuhinjskem papirju.

5

Meto osmukamo, sesekljamo in vmešamo skupaj s pinjolami v caponato. Postrežemo z ocvrtim sirom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)