Caponata in ocvrti sir za žar
Sestavine
- 2 jajčevca (ca. 400 g)
- 2 manjši čebuli
- 200 g stebelne zelene
- 4 večji paradižniki
- 3 žlice repičnega olja
- 3 žlice olivnega olja
- 4 žlice oliv
- 2 žlici kaper
- 80 ml balzamičnega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- sol, poper
- 3 vejice mete
- 400 g sira za žar
- 2 žlici moke
- 30 g drobtin
- 2 žlici olupljenega sezama
- 1 žlica črne kumine
- 1 jajce
- olje za cvrenje

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 675 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Zelen 2013, Štemberger
Jačevca umijemo, narežemo na kocke, solimo in pustimo stati 30 minut. Čebulo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na 1/2 cm debele kolobarje. Zeleno očistimo in narežemo na 1 cm velike kose. Paradižnike blanširamo, odstranimo semenje in jih narežemo na tanke krhlje.
Jajčevce oplaknemo z mrzlo vodo in dobro osušimo. V veliki ponvi segrejemo repično olje in v njem na močni temperaturi pražimo jajčevce nekaj minut, da rahlo porjavijo. Stresemo jih na kuhinjski papir, da se odcedijo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.
V ponvi segrejemo olivno olje, vanj stresemo narezano čebulo in jo dušimo na srednji temperaturi 5 minut (pazimo, da ne porjavi). Vmešamo stebelno zeleno in dušimo še 2 minuti. Nato dodamo še jajčevce, kapre, olive, balzamični kis in sladkor, solimo in popramo ter kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Paradižnike dodamo 5 minut pred koncem kuhanja.
Sir narežemo na 1/2 cm debele rezine. Zmešamo drobtine, sezam in črno kumino. Rezine sira povaljamo najprej v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah. Sir zlato rjavo ocvremo v olju in ga odcedimo na kuhinjskem papirju.
Meto osmukamo, sesekljamo in vmešamo skupaj s pinjolami v caponato. Postrežemo z ocvrtim sirom.