Sestavine

  • 800 g belih belušev
  • sol
  • 140 g guanciale (dimljen svinjski podbradek) ali pancete
  • 1 žlica olja
  • 4 rumenjaki
  • 90 g naribanega pekorino sira (ali parmezana)
  • 320 g debelih votlih testenin (calamarata ali mezze maniche)
  • sveže mleti poper

Uvod

Čeprav ste se v Šoli okusov naučili že vse o carbonari - tukaj -, vemo, da to še ni potešilo vaše večne radovednosti po novih receptih. Pa še sezona špargljev in belušev šibi stojnice (tudi) na naših tržnicah. Torej naj bodo oglarske testenine še z beluši, saj kar škripajo od ponosa zaradi svoje svežine.

Ker so tako sveži beluši - nikar jih v tem receptu ne zamenjajte z zelenimi šparglji - hitro kuhani - nikar ne verjemite receptom, ki vam svetujejo 15 ali še več minut kuhanja -, je tudi jajčno omako potrebno hitro pripraviti. Tista iz projekta carbonara naj bo, torej, za posebne priložnosti, ta pa za sezonske, ko spomladi beluši potrebujejo skoraj vsak dan drugačen recept....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 650 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Beluše olupimo, stresemo v vrelo soljeno vodo in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Nato jih odcedimo in narežemo na 2 cm dolge kose.

2

Guanciale narežemo na 1 cm velike kocke. V majhni ponvi segrejemo olje in kocke pražimo na srednji vročini 3 do 4 minute, da postanejo hrustljave. Ponev odstavimo s štedilnika in pokrijemo.

3

Testenine skuhamo po navodilu na embalaži na zob (al dente). Medtem v visoki skledi zmešamo rumenjake, 80 g sira in 4 žlice vroče vode od testenin. Vse skupaj stepamo z ročnim mešalnikom 3 minute do goste kreme.

4

Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo 200 ml vode od kuhanja. Odcejene testenine stresemo nazaj v lonec, dodamo guanciale z maščobo od pečenja, beluše, jačno kremo in 100 ml vode od kuhanja.

5

Vse skupaj previdno segrevamo na majhni vročini in neprestano mešamo, da se jajčna omaka zgosti. Po potrebi dolijemo še malo vode. Testenine porazdelimo v tople globoke krožnike, jih potresemo s preostalim sirom in sveže mletim poprom ter takoj serviramo.

Oceni