Carbonara z beluši
Sestavine
- 800 g belih belušev
- sol
- 140 g guanciale (dimljen svinjski podbradek) ali pancete
- 1 žlica olja
- 4 rumenjaki
- 90 g naribanega pekorino sira (ali parmezana)
- 320 g debelih votlih testenin (calamarata ali mezze maniche)
- sveže mleti poper
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 650 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Beluše olupimo, stresemo v vrelo soljeno vodo in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Nato jih odcedimo in narežemo na 2 cm dolge kose.
Guanciale narežemo na 1 cm velike kocke. V majhni ponvi segrejemo olje in kocke pražimo na srednji vročini 3 do 4 minute, da postanejo hrustljave. Ponev odstavimo s štedilnika in pokrijemo.
Testenine skuhamo po navodilu na embalaži na zob (al dente). Medtem v visoki skledi zmešamo rumenjake, 80 g sira in 4 žlice vroče vode od testenin. Vse skupaj stepamo z ročnim mešalnikom 3 minute do goste kreme.
Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo 200 ml vode od kuhanja. Odcejene testenine stresemo nazaj v lonec, dodamo guanciale z maščobo od pečenja, beluše, jačno kremo in 100 ml vode od kuhanja.
Vse skupaj previdno segrevamo na majhni vročini in neprestano mešamo, da se jajčna omaka zgosti. Po potrebi dolijemo še malo vode. Testenine porazdelimo v tople globoke krožnike, jih potresemo s preostalim sirom in sveže mletim poprom ter takoj serviramo.