Čebulna juha s konjakom
Sestavine
- 700 g bele čebule
- 6 žlic masla
- 150 ml konjaka
- 1,5 l zelenjavnega fonda
- 4 vejice timijana
- 12 majhnih šalotk
- 2 žlici sladkorja
- 6 žlic kisa
- 4 rezine kruha z drožmi
- 100 g sira Comte
- 100 g sira Tomme de Savoie
- 2 žlici drobnjaka
Čebulo olupimo in narežemo na rezine. V litoželeznem loncu segrejemo 4 žlice masla, dodamo čebulo, rahlo solimo in med mešanjem pražimo na majhni vročini 15 minut.
Dolijemo konjak, rahlo pokuhamo in zalijemo z juho. Dodamo timijan in vse skupaj kuhamo na majhni vročini 30 minut. Nato juho precedimo in po potrebi dosolimo.
V manjšem loncu zavremo 2 žlici masla, kis, 3 žlice vode in sladkor. Olupljene šalotke stresemo v sirup. Iz papirja za peko izrežemo krog v velikosti lonca in ga položimo direktno na šalotke. Na srednji vročini kuhljamo šalotke 10 do 12 minut.
Pečico segrejemo z vklopljeno žar funkcijo. Obe vrsti sira drobno naribamo in zmešamo. Rezine kruha opečemo v opekaču kruha, nanje porazdelimo sir, jih na pekaču postavimo na zgornjo rešetko v pečici in rahlo gratiniramo. V ogrete krožnike naložimo karamelizirane šalotke, dolijemo juho in potresemo z drobnjakom. Zraven postrežemo opečene sirove kruhke.