Sestavine

  • 700 g bele čebule
  • 6 žlic masla
  • 150 ml konjaka
  • 1,5 l zelenjavnega fonda
  • 4 vejice timijana
  • 12 majhnih šalotk
  • 2 žlici sladkorja
  • 6 žlic kisa
  • 4 rezine kruha z drožmi
  • 100 g sira Comte
  • 100 g sira Tomme de Savoie
  • 2 žlici drobnjaka

Uvod

Tudi čebulna juha je lahko elegantna, pa čeprav je klasična francoska gosta kot enolončnica. Zato smo čebulo, ki ji je dala okus, precedili in juho še izboljšali s konjakom, za zakuho, namesto razkuhane čebule, ki v ‘klasiki’ neprivlačno plava, zato ji vtis popravljajo z rumenjakom, pa smo karamelizirali šalotke, ki so vedno znak dobre francoske kuhinje.

In ker takšna juha ni (več) enolončnica, tudi kruh ne sme biti navaden ... Kruh z drožmi, z dodatkom polnozrnate moke, se najlepše opeče, zato se je za gratiniranje potrebno potruditi tudi s pravimi francoskimi siri....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Čebulo olupimo in narežemo na rezine. V litoželeznem loncu segrejemo 4 žlice masla, dodamo čebulo, rahlo solimo in med mešanjem pražimo na majhni vročini 15 minut.

2

Dolijemo konjak, rahlo pokuhamo in zalijemo z juho. Dodamo timijan in vse skupaj kuhamo na majhni vročini 30 minut. Nato juho precedimo in po potrebi dosolimo.

3

V manjšem loncu zavremo 2 žlici masla, kis, 3 žlice vode in sladkor. Olupljene šalotke stresemo v sirup. Iz papirja za peko izrežemo krog v velikosti lonca in ga položimo direktno na šalotke. Na srednji vročini kuhljamo šalotke 10 do 12 minut.

4

Pečico segrejemo z vklopljeno žar funkcijo. Obe vrsti sira drobno naribamo in zmešamo. Rezine kruha opečemo v opekaču kruha, nanje porazdelimo sir, jih na pekaču postavimo na zgornjo rešetko v pečici in rahlo gratiniramo. V ogrete krožnike naložimo karamelizirane šalotke, dolijemo juho in potresemo z drobnjakom. Zraven postrežemo opečene sirove kruhke.

Oceni