Sestavine

  • 200 g krompirja
  • 2 žlici ghee masla
  • 200 g špinače
  • 150 g čemaža
  • 2 mladi čebuli
  • 1 strok česna
  • 2 žlici masla
  • 100 ml suhega vermuta Noilly Prat ali belega vina
  • 200 ml sladke smetane
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • sol, poper
  • limonov sok

Uvod

Čemaževa juha s špinačo je obvezna pomladna klasika, ki pa jo s krompirjevimi krutoni polepšamo v presenečenje. To pa je tudi recept, kako se da vsako klasično jed, ki je na naših jedilnih mizah prevečkrat in vedno enaka, preprosto spremeniti, da se dolgočasje in apetit - zbudita. Je čemaž že naredil cvetove? Nič hudega, listi bodo šli v juho skupaj s špinačo, ki bo čemažu omilila česnasto divjost, juhi pa dodala polno gostljatost. Včeraj ni ostalo nič kruha, da bi bil danes primerno star za krutone? Krompir je vedno v ozimnici in krutoni iz njega, z malo več rezanja in bolj potrpežljivim pečenjem, bodo še boljši. Nimate čemaža? Pa naj bo le špinača, samo da so zraven ocvrte krompirjeve kocke....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 368 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na zelo majhne kocke. V teflonski ponvi segrejemo ghee maslo in krompirjeve kocke pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Nato jih stresemo na kuhinjski papir, odcedimo in solimo.

2

Špinačo dobro oplaknemo pod mrzlo vodo in odstranimo peclje. Nekaj listov čemaža narežemo na zelo drobne trakove in shranimo za okrasitev. Preostali čemaž grobo narežemo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo.

3

Segrejemo maslo, dodamo čebulo in česen ter ju rahlo podušimo. Dolijemo vino in malce pokuhamo, nato dolijemo še juho, zavremo in kuhamo 5 minut.

4

V juho stresemo špinačo in čemaž, zavremo in kuhamo 2 minuti. Medtem gladko zmešamo smetano in škrob ter dodamo juhi. S paličnim mešalnikom ali v blenderju juho gladko zmiksamo. Še enkrat jo zavremo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in limonovim sokom po okusu.
Na krožnikih juho potresemo s čemaževimi trakovi in cvetovi ter krompirjevimi krutoni.

Oceni