Čemaževa juha s špinačo
Sestavine
- 200 g krompirja
- 2 žlici ghee masla
- 200 g špinače
- 150 g čemaža
- 2 mladi čebuli
- 1 strok česna
- 2 žlici masla
- 100 ml suhega vermuta Noilly Prat ali belega vina
- 200 ml sladke smetane
- 800 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica jedilnega škroba
- sol, poper
- limonov sok

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 368 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
Krompir olupimo in narežemo na zelo majhne kocke. V teflonski ponvi segrejemo ghee maslo in krompirjeve kocke pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Nato jih stresemo na kuhinjski papir, odcedimo in solimo.
Špinačo dobro oplaknemo pod mrzlo vodo in odstranimo peclje. Nekaj listov čemaža narežemo na zelo drobne trakove in shranimo za okrasitev. Preostali čemaž grobo narežemo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo.
Segrejemo maslo, dodamo čebulo in česen ter ju rahlo podušimo. Dolijemo vino in malce pokuhamo, nato dolijemo še juho, zavremo in kuhamo 5 minut.
V juho stresemo špinačo in čemaž, zavremo in kuhamo 2 minuti. Medtem gladko zmešamo smetano in škrob ter dodamo juhi. S paličnim mešalnikom ali v blenderju juho gladko zmiksamo. Še enkrat jo zavremo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in limonovim sokom po okusu.
Na krožnikih juho potresemo s čemaževimi trakovi in cvetovi ter krompirjevimi krutoni.