Sestavine

  • 200 g mlade špinače
  • 200 g čemaža
  • 6 jajc
  • 500 g moke
  • sol
  • muškatni orešček
  • 4 žlice masla
  • 4 šalotke
  • 2 žlici ghee masla
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 2 žlici šeri kisa (ali balzamičnega kisa)
  • poper
  • 150 g creme fraiche
  • 200 g zrelega kozjega sira (npr. gauda)

Uvod

Špecli so jajčni vlivanci, ki jih ima Šola okusov rada - tukaj. Vse leto so sicer najboljši klasični, gratinirani s čebulo in sirom, a vsak letni čas ima svojega favorita. Spomladi so zato najboljši s čemažem, ki jih z listi pobarva, s popki pa ‘zabeli’. Ker pri špeclih čebula in sir ne smeta manjkati, to spoštujemo tudi pri čemaževih, a je zato sir kozji, šalotka pa karamelizirana....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Očiščeno špinačo, grobo narezani čemaž in jajca zmiksamo v blenderju. V skledo damo moko in jajčno maso ter vse skupaj s kuhalnico zmešamo v gladko testo. Solimo in popramo.

2

Šalotko narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo ghee maslo in narezano šalotko pražimo na majhni vročini 10 minut, da rahlo porjavi. Potresemo s sladkorjem in karameliziramo. Dolijemo kis in pražimo še 1 minuto. Ponev nato odstavimo s štedilnika. Sir grobo naribamo.

3

Za špecle zavremo soljeno vodo v širokem velikem loncu. Testo s pomočjo strgalnika za vodne vlivance (ali špecle) po porcijah stisnemo v vrelo vodo in kuhamo samo toliko časa, da priplavajo na vrh. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

4

V veliki ponvi segrejemo maslo, dodamo špecle in jih rahlo opražimo. Vmešamo karamelizirano šalotko, creme fraiche in dve tretjini sira. Segrevamo toliko časa, da se sir raztopi. Pred serviranjem špecle potresemo s preostalim sirom.

Oceni