Čemaževi špecli s kozjim sirom
Sestavine
- 200 g mlade špinače
- 200 g čemaža
- 6 jajc
- 500 g moke
- sol
- muškatni orešček
- 4 žlice masla
- 4 šalotke
- 2 žlici ghee masla
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 2 žlici šeri kisa (ali balzamičnega kisa)
- poper
- 150 g creme fraiche
- 200 g zrelega kozjega sira (npr. gauda)
Očiščeno špinačo, grobo narezani čemaž in jajca zmiksamo v blenderju. V skledo damo moko in jajčno maso ter vse skupaj s kuhalnico zmešamo v gladko testo. Solimo in popramo.
Šalotko narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo ghee maslo in narezano šalotko pražimo na majhni vročini 10 minut, da rahlo porjavi. Potresemo s sladkorjem in karameliziramo. Dolijemo kis in pražimo še 1 minuto. Ponev nato odstavimo s štedilnika. Sir grobo naribamo.
Za špecle zavremo soljeno vodo v širokem velikem loncu. Testo s pomočjo strgalnika za vodne vlivance (ali špecle) po porcijah stisnemo v vrelo vodo in kuhamo samo toliko časa, da priplavajo na vrh. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
V veliki ponvi segrejemo maslo, dodamo špecle in jih rahlo opražimo. Vmešamo karamelizirano šalotko, creme fraiche in dve tretjini sira. Segrevamo toliko časa, da se sir raztopi. Pred serviranjem špecle potresemo s preostalim sirom.