Sestavine

  • 170 g pšenične moke tip 550 (DM trgovina)
  • 330 ml mleka
  • 40 g aktivnih droži
  • 2 jajci
  • sol
  • 2 žlici ghee masla
  • 3 žlice masla
  • sladkor v prahu
  • 4 manjša jabolka
  • 1/2 limone
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 1 zvezdnati janež
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • marmelada iz pečenih sliv

Uvod

Navadni šmorn bo še bolj podoben cesarskemu pražencu, ki mora biti pod hrustljavo skorjo puhasto mehek, če testu dodamo droži. To je, torej, recept za vse tiste, ki v hladilniku hranite droži za peko kruha, ob vsakem hranjenju pa vam je žal, ker morate del droži zavreči. Sedaj jih boste nahranili za kruh, kar bo preveč, pa boste uporabili še za šmorn, saj bo v posodi za shranjevanje droži ostalo še dovolj droži za naslednje hranjenje. Priloga: jabolčni kompot in marmelada iz zapečenih sliv....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut (+ 2 uri za počivanje)
 
Postopek
1

V skledi z metlico gladko razmešamo mleko, moko in droži. Maso pustimo stati na sobni temperaturi 2 uri.

2

Medtem olupimo jabolka, jih razrežemo na četrtine in izrežemo peške. Četrtine narežemo na krhlje in jih takoj prelijemo z limonovim sokom, da ne porjavijo. V kozici segrejemo žlico masla, dodamo narezana jabolka in pražimo 1 minuto. Dodamo še javorjev sirup, janeževo zvezdo in vaniljev sladkor, premešamo in dušimo na majhni vročini 3 minute. Jabolčni kompot nato ohladimo.

3

Pečico segrejemo na 130 stopinj. Veliko ponev močno segrejemo, razpustimo žlico ghee masla in vanjo vlijemo polovico testa. Temperaturo malce zmanjšamo in testo pečemo toliko časa, da se na spodnji strani zapeče.

4

Z lopatko testo obrnemo in ga zapečemo še na drugi strani. Nato ga raztrgamo na večje kose, v ponev dodamo žlico masla in pečemo še nekaj minut na srednji temperaturi, vmes večkrat premešamo. Pečeni praženec stresemo na ogreti krožnik in postavimo v pečico, da se ne ohladi.

5

Postopek pečenja ponovimo še s preostalim testom. Na ogreta krožnika naložimo praženec, ga potresmeo s sladkorjem v prahu in serviramo z jabolčnim kompotom in marmelado iz pečenih sliv.

Oceni