Cesarski praženec
Sestavine
- 120 g moke
- 250 ml mleka
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- sol
- 4 rumenjaki
- 4 beljaki
- 70 g sladkorja
- 30 g rozin namočenih v rum
- 50 g ghee masla
- sladkor v prahu
- marmelada iz pečenih sliv
Pečico segrejemo na 210 stopinj. V skledi gladko zmešamo moko, mleko, vanilijev sladkor, ščepec soli in rumenjake. Beljake in 50 g sladkorja stepemo v sneg in ga previdno zamešamo v testo.
V teflonski ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo polovico ghee masla in vanjo vlijemo polovico testa. Potresemo s polovico odcejenih rozin in pečemo 1 minuto.
Ponev prestavimo na spodnjo rešetko v ogreto pečico in pečemo 9 minut. Nato ponev vzamemo iz pečice (pozor, zelo vroč ročaj), praženec razdelimo na četrtine, jih obrnemo in ponev postavimo v pečico za 3 minut.
Praženec nato natrgamo na manjše kose, potresemo z žlico sladkorja in ga na štedilniku karameliziramo. Potresemo s sladkorjem v prahu in zraven ponudimo marmelado iz pečenih sliv. Po enakem postopku spečemo preostalo testo.