Sestavine

  • 120 g moke
  • 250 ml mleka
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • sol
  • 4 rumenjaki
  • 4 beljaki
  • 70 g sladkorja
  • 30 g rozin namočenih v rum
  • 50 g ghee masla
  • sladkor v prahu
  • marmelada iz pečenih sliv

Uvod

Lahko je le malo bolj gosto testo za palačinke, toda potem je le šmorn. Če pa mu rečemo cesarski praženec, se je zanj potrebno malo bolj potruditi. Vrne nam nam penasto in karamelizirano, da bomo odslej tudi o palačinkah, razmislili, ali jih ne pečemo preveč enostavno. Aristokratski cesarski praženec, skratka....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 210 stopinj. V skledi gladko zmešamo moko, mleko, vanilijev sladkor, ščepec soli in rumenjake. Beljake in 50 g sladkorja stepemo v sneg in ga previdno zamešamo v testo.

2

V teflonski ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo polovico ghee masla in vanjo vlijemo polovico testa. Potresemo s polovico odcejenih rozin in pečemo 1 minuto.

3

Ponev prestavimo na spodnjo rešetko v ogreto pečico in pečemo 9 minut. Nato ponev vzamemo iz pečice (pozor, zelo vroč ročaj), praženec razdelimo na četrtine, jih obrnemo in ponev postavimo v pečico za 3 minut.

4

Praženec nato natrgamo na manjše kose, potresemo z žlico sladkorja in ga na štedilniku karameliziramo. Potresemo s sladkorjem v prahu in zraven ponudimo marmelado iz pečenih sliv. Po enakem postopku spečemo preostalo testo.

Oceni