Sestavine

  • 400 g češenj (ali višenj)
  • 250 g marcipana
  • 70 g mletih lešnikov
  • 100 g baby piškotov
  • 125 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 250 g mehkega masla
  • 120 g sladkorja
  • sol
  • 1/2 žličke cimeta
  • 8 jajc
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 4 žlice češnjevega žganja

Uvod

Češnje imajo kratko sezono, zato je potrebno pohiteti, da bo kolač za vegetarijance, ne za mesojedce. Pohiti pa se najboljše tako, da spečemo danes, kar bomo jedli potem še tri dni. Sadni kolači, ki se tako priležejo popoldan ob kavi na vrtu, ko brezdelje ne potrebuje dopusta, pač pa le drevo za senco, so za to najboljša izbira.

Češnje, ki so dovolj sočne, da ne potrebujejo rahlega biskvita in težke sladke smetane, da se drobtine ne zatikajo v grlu, pa so najboljše ravno zdaj - ker prihodnji mesec bo v tem kolaču že drugo sezonsko sadje! En recept za veliko popoldnevov čez celo leto, torej....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 508 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

Češnje ali višnje umijemo in izkoščičimo. Marcipan za 15 minut položimo v zamrzovalnik. Lešnike svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Piškote v blenderju zmeljemo v drobtine. Moko zmešamo s pecilnim praškom. Dno modela za torte (premer 26 cm) obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2

Marcipan drobno naribamo. Maslo, sladkor v prahu, ščepec soli in cimet stepamo v mešalniku 10 minut. V masleno kremo nato po vrsti vmešamo jajca, marcipan, lešnike, piškotne drobtine, moko in na koncu žganje. V tretjino testa zamešamo kakav v prahu in z njim napolnimo dresirno vrečko.

3

Polovico svetlega testa naložimo v model, poravnamo in nanj v krogih nabrizgamo temno testo, med njima naj bo 2 cm širok presledek. Med čokoladne kroge naložimo češnje ali višnje, jih prekrijemo s preostalim svetlim testom in poravnamo. Model postavimo na drugo rešetko od spodaj za 1 uro. Po 45 minutah pečenja ga narahlo pokrijemo z alu folijo.

4

Pečeno pecivo ohladimo v modelu, ga zvrnemo na servirni pladenj in potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni