Sestavine

  • 10 rezin bagete
  • 100 g gorgonzole
  • 4 srčki solate rimljanke
  • 1 strok česna
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlička gorčice
  • 1 jajce
  • 120 ml oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • češnjevi paradižniki

Uvod

V klasičnih solatnih kis-olje-izvedbah je rimljanka pusta in dolgočasna. Njena glavna lastnost, namreč, ni okus (kvečjemu se zazna njena grenkoba), temveč tekstura. To je solata, ki najlepše hrusta! Zato brez solatnega preliva, ki je neprimerno širši in globlji od zgolj kislosti, ne gre. Zato je Caesar solata še vedno ena od najbolj popularnih jedi, ki so se iz Amerike razširile po vsem svetu. In, ne, Cezarjeva solata ni nastala v Las Vegasu, v igralnici Caesar’s Palace, temveč je zanjo ”kriv” Italijan Cesare Cardini, ki je čez lužo postal Caesar. V času prohibicije v ZDA se je znašel tako, da je odprl gostilno na mehiški strani, v Tijuani. In tam je leta 1924 prvič gostom pri mizi zmešal svojo solato.

To sicer ni edina legenda o Cezarjevi solati, a je od vseh najbolj verjetna. Ne nazadnje jo je pri Cesaru poskusila tudi Julia Child.

Caesar Salad ima nekaj značilnosti. Solata je rimljanka in ni narezana, temveč le ločena na posamezne liste. Solata se pripravlja pri mizi, kar pomeni, da se majonezni preliv iz rumenjakov (jajce je kuhano le 1 minuto), limonovega soka, česna in parmezana (sardelni fileji so prišli v preliv pozneje) zmeša pred gostom. Obvezni so tudi opečeni kosi bagete (krutoni).

Zdaj pa to preselimo iz gostilne na domači vrt. Majonezo zmešamo sami, tako kot smo se naučili v Šoli okusov, s pomočjo električnega mešalca (sekljalca), z utorom za dolivanje olja. Mi uporabljamo Kenwood CH250, ki ga lahko kupite tukaj. Na plinskem žaru s pokrovom opečemo rezine bagete, stopimo sir in popečemo solato. Pri mizi čez solato prelijemo majonezno Cezarjevo omako. Tokrat smo jo naredili brez sardelnih filejev, prihodnjič pa, kdo ve....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 596 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Gorgonzolo narežemo na rezine ali nadrobimo. Kruhove rezine opečemo na žaru samo na eni strani, jih obrnemo, obložimo s sirom in postavimo na stran.

2

Solatne srčke po dolgem prerežemo na polovico. Česen, limonov sok, gorčico, jajce in oljčno olje zmešamo v blenderju v gladki kremasti solatni preliv. Začinimo s soljo in poprom.

3

Kruhke zložimo na majhen pekač in jih postavimo na žar, da se sir raztopi. Solatne polovice položimo na žar in pečemo na srednji temperaturi 2 minuti na vsaki strani oz. da malce porjavijo. Rahlo jih solimo in popramo.

4

Na servirni pladenj naložimo kruhke z gorgonzolo, narezane paradižnike in pečeno solato, ki jo prelijemo z majonezno omako.

Oceni