Sestavine

  • 4 posušeni čiliji
  • 2,5 kg govejih reber s kostjo
  • sol, sveže mleti poper
  • 30 ml olja
  • 1 l kokošje juhe
  • 2 sardelna fileja
  • 2 žlici sušenih paradižnikov
  • 1 žlička dimljene pekoče mlete paprike
  • 1 žlička tabasco omake
  • 1 žlica worchestershire omake
  • 2 žlici temne sojine omake
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica kumine
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 4 klinčki
  • 1 zvezdnati janež
  • 1 žlica fino mlete kave
  • 30 g sesekljane temne čokolade
  • 1 sesekljana velika bela čebula
  • 3 sesekljani sveži jalapeño čiliji
  • 4 sesekljani stroki česna
  • 1 žlica suhega origana
  • 2 lovorova lista
  • 800 g sesekljanih paradižnikov iz konzerve
  • 2 konzervi rdečega fižola (a 400 g)
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • 60 ml bourbona
  • 1 žlica čilijeve omake
  • 2 žlici rjavega sladkorja

Uvod

Preden se odločite za ta recept, pojdite v šolo … Pri chiliju, oziroma čiliju, namreč ne gre le za recept, temveč kar za filozofijo. Čili kot jed je preveč dober, da bi ga prepustili le čilijem in njihovi pekočini, zato gre lahko preveč narobe, če z njim le tekmujemo, komu bolj curljajo potne srage. Zato smo za chili con carne v Šoli okusov pripravili tečaj, s katerim ne boste izboljšali le svoj chili con carne, temveč boste začeli uporabljati pekočino in raznovrstne čilije kot gradnike nadokusa številnih jedi. Peči mora, da se veselimo, ne pa jočemo. In tako je, ko peče v plasteh.

Tečaj: Chili con carne

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 10 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 5 ur
  • Priporočeno vino: Shiraz Capo d'Istria 2011, Vinakoper
 
Postopek
1

Rebra očistimo, odstranimo sivo membrano in odvečno maščobo ter jih začinimo s soljo in poprom. V veliki litoželezni posodi močno segrejemo olje in rebra dobro opečemo z vseh strani. Če je potrebno, v več porcijah, da ni posoda prepolna. Pečena rebra preložimo na krožnik in pustimo ohladiti. Maščobo od pečenja odlijemo v majhno skodelo.

2

Kumino, koriandrova semena, klinčke in zvezdnati janež opražimo v ponvi brez maščobe in zdrobimo v možnarju.
Posušene čilije v skodelici postavimo v mikrovalovno pečico in jih kuhamo 30 sekund na 600 W. Litoželezno posodo ponovno segrejemo, prilijemo 240 ml juhe, zavremo in nato z lopatko postrgamo dno posode, da ga očistimo. Znižamo temperaturo, dodamo čilije in kuhamo 5 minut, da postanejo mehki.

3

Tekočino s čiliji odlijemo v blender, dodamo sardelna fileja, sušene paradižnike, dimljeno pekočo papriko, tabasco, worchestershire omako, sojino omako, paradižnikovo mezgo, zdrobljene začimbe, kavo in čokolado ter na močni hitrosti vse skupaj zmeljemo. Nastati mora mehek in gladek pire. Pustimo ga ohladiti.

4

Z opečenih reber porežemo meso in ga narežemo na drobne kose. Kosti prihranimo. Omako, ki ostane v posodi, zlijemo v čilijev pire. Pečico segrejemo na 140 stopinj.

5

V litoželezni posodi segrejemo 60 ml maščobe od pečenja, dodamo sesekljano čebulo in pražimo na srednji temperaturi 5 minut do mehkega. Dodamo vložene jalapeno čilije, česen in origano, med mešanjem pražimo 1 minuto. Dodamo čilijev pire in kuhamo na majhni temperaturi 3 minute. Zalijemo s preostalo juho, dodamo meso in kosti ter lovor. Počasi zavremo, lonec prestavimo v pečico in kuhamo pokrito 1 uro.

6

Dodamo sesekljane paradižnike s sokom in kis, premešamo in kuhamo pokrito še 2 uri. Dodamo fižol, po potrebi zalijemo z malo vode in pokrito kuhamo še 1 uro. Iz lonca odstranimo lovorov list in kosti. Če je potrebno, kosti očistimo ostankov mesa.

7

Dolijemo bourbon, po potrebi pekočo omako, potresemo s sladkorjem in dobro premešamo. Na koncu po potrebi še solimo ter začinimo s kisom in poprom.
Chili con carne serviramo z grškim jogurtom, v katerega zamešamo majonezo in peteršilj.
Nasvet: chili con carne skuhamo dan prej in ga nato samo še pogrejemo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)