Chili s stročjim fižolom
Sestavine
- FIŽOLOV ČILI
- 400 g zrelega paradižnika
- 1 rdeči čili
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 600 g mlete govedine
- sol, poper
- 1 l goveje juhe
- 600 g stročjega fižola
- 1 bio limeta
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička čilija v prahu
- muškatni orešček
- JOGURTOVA OMAKA
- 1 strok česna
- 150 g grškega jogurta
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
Paradižnike razpolovimo, odstranimo pecelj in jih narežemo na 1 cm velike kocke. Čili narežemo na drobne kolobarje. Šalotko in česen drobno sesekljamo.
V večjem širokem loncu segrejemo olje in prepražimo meso na srednji vročini 5 do 7 minut do drobljenca. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Dodamo narezani paradižnik, čili, šalotko in česen ter pražimo še 5 minut. Dolijemo juho in kuhamo odkrito na majhni vročini 30 minut.
Fižol 0čistimo, narežemo na 3 cm dolge kose in ga blanširamo v vreli soljeni vodi 5 minut. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Nato ga zamešamo v čili in kuhamo na majhni vročini 10m minut. Čili začinimo s koriandrom, čilijem v prahu, limeetinim sokom in muškatnim oreščkom.
Za jogurtovo omako olupljeni česen zelo drobno sesekljamo ter zmešamo z jogurtom in oljčnim oljem. Začinimo s soljo, poprom in peteršiljem. Fižolov čili naloćimo v krožnike in na vrh damo žlico jogurtove omake. Preostalo omako serviramo posebej.