Sestavine

  • FIŽOLOV ČILI
  • 400 g zrelega paradižnika
  • 1 rdeči čili
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 600 g mlete govedine
  • sol, poper
  • 1 l goveje juhe
  • 600 g stročjega fižola
  • 1 bio limeta
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička čilija v prahu
  • muškatni orešček
  • JOGURTOVA OMAKA
  • 1 strok česna
  • 150 g grškega jogurta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Le kdo nima rad chili con carne? Toda to je zimska jed, ki ne pogreje le s pekočino, temveč tudi s težo. Kaj pa poleti? Odgovor prišepne kar fižol, ki je poleti (še) v strokih. Ni zanemarljivo, da je poletna inačica tudi dosti prej kuhana. Saj je že brez dolgega kuhanja dovolj vroče, namakamo pa se raje sami....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Paradižnike razpolovimo, odstranimo pecelj in jih narežemo na 1 cm velike kocke. Čili narežemo na drobne kolobarje. Šalotko in česen drobno sesekljamo.

2

V večjem širokem loncu segrejemo olje in prepražimo meso na srednji vročini 5 do 7 minut do drobljenca. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Dodamo narezani paradižnik, čili, šalotko in česen ter pražimo še 5 minut. Dolijemo juho in kuhamo odkrito na majhni vročini 30 minut.

3

Fižol 0čistimo, narežemo na 3 cm dolge kose in ga blanširamo v vreli soljeni vodi 5 minut. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Nato ga zamešamo v čili in kuhamo na majhni vročini 10m minut. Čili začinimo s koriandrom, čilijem v prahu, limeetinim sokom in muškatnim oreščkom.

4

Za jogurtovo omako olupljeni česen zelo drobno sesekljamo ter zmešamo z jogurtom in oljčnim oljem. Začinimo s soljo, poprom in peteršiljem. Fižolov čili naloćimo v krožnike in na vrh damo žlico jogurtove omake. Preostalo omako serviramo posebej.

Oceni