Chirashi s tuno in edamame
Sestavine
- SUSHI RIŽ
- 350 g riža za sushi
- 100 ml riževega kisa
- 2 žlici sladkorja
- sol
- TUNA
- 1/2 žlice koriandrovih semen
- 1/2 žlice čilijevih kosmičev
- solni cvet
- 300 g sveže tune
- 4 žlice sojine omake
- 1 žlica mirina
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici arašidovega olja
- poper
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- sveži koriander

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 365 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
- Priporočeno vino: Rose 2023, Elena Walch
Riž stresemo v veliko skodelo, dolijemo mrzlo vodo, temeljito premešamo in vodo odlijemo. Ponovno dolijemo vodo in postopek ponavljamo toliko čas, da je voda bistra. Riž odcedimo, stresemo v lonec, dolijemo 275 ml mrzle vode in ga namakamo 30 minut.
Riž z rahlo odprtim pokrovom zavremo in kuhamo 2 minuti. Nato temperaturo zmanjšamo na minimum, lonec pokrijemo s kuhinjsko krpo in nato še s pokrovko ter riž tako kuhamo 20 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in riž pustimo stati 15 minut. Rižev kis, sladkor in sol segrevamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Kis ohladimo in ga zamešamo v kuhani riž.
Koriandrova semena, čilijeve kosmiče in 1/2 žličke solnega cveta grobo zdrobimo v možnarju in s to mešanimo natremo tuno z vseh strani. Edamame blanširamo v slani vreli vodi 5 do 7 minut in stresemo na cedilo. Sojino omako, mirin in sladkor zmešamo.
V ponvi segrejemo olje in tuno na močni vročini opečemo z vseh strani. Ponev odstavimo s štedilnika in tuno pustimo stati 1 minuto. Nato jo narežemo na tanke rezine.
V servirne skodele stresemo riž, ga potresemo s drobnjakom in koriandrom, na vrh naložimo pečeno tuno in pokapljamo s sojino omako.