Sestavine

  • SUSHI RIŽ
  • 350 g riža za sushi
  • 100 ml riževega kisa
  • 2 žlici sladkorja
  • sol
  • TUNA
  • 1/2 žlice koriandrovih semen
  • 1/2 žlice čilijevih kosmičev
  • solni cvet
  • 300 g sveže tune
  • 4 žlice sojine omake
  • 1 žlica mirina
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici arašidovega olja
  • poper
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • sveži koriander

Uvod

Dober sushi doma je utvara. Naročilo iz nahrbtnika pa ni dobro. Zato so delikatesni sushiji v trgovinskih hladilnikih še slabša tolažba. Ali greste ponovno na sushi k vašemu priljubljenemu ”japoncu”, ki pa jih je v Sloveniji manj od prstov ene roke, ali pa si sami pripravite - chirashi!

Chirashi je sušijev razsuti tovor. Japonska rižota. Le da slednjega nikar ne recite na glas. Japonci se vsaj deset let učijo zgolj kuhati riž za sushije. Vi pa se boste v tem receptu naučili skuhati dovolj dober riž za sušije v 35 minutah. In medtem ko se bo riž na najnižji temperaturi pokrito potil 20 minut, nato pa še 10 minut na ugasnjenem štedilniku, je le od vsebine hladilnika odvisno, kaj vse boste še zamešali v to sušijevo ”bovlo”, oziroma skodelo. Nam je včeraj od pizze s svežo tunino ostal še ravno dovolj velik kos, da smo ga lahko danes pekoče popekli z vseh strani in nato tanko narezali....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 365 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Rose 2023, Elena Walch
 
Postopek
1

Riž stresemo v veliko skodelo, dolijemo mrzlo vodo, temeljito premešamo in vodo odlijemo. Ponovno dolijemo vodo in postopek ponavljamo toliko čas, da je voda bistra. Riž odcedimo, stresemo v lonec, dolijemo 275 ml mrzle vode in ga namakamo 30 minut.

2

Riž z rahlo odprtim pokrovom zavremo in kuhamo 2 minuti. Nato temperaturo zmanjšamo na minimum, lonec pokrijemo s kuhinjsko krpo in nato še s pokrovko ter riž tako kuhamo 20 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in riž pustimo stati 15 minut. Rižev kis, sladkor in sol segrevamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Kis ohladimo in ga zamešamo v kuhani riž.

3

Koriandrova semena, čilijeve kosmiče in 1/2 žličke solnega cveta grobo zdrobimo v možnarju in s to mešanimo natremo tuno z vseh strani. Edamame blanširamo v slani vreli vodi 5 do 7 minut in stresemo na cedilo. Sojino omako, mirin in sladkor zmešamo.

4

V ponvi segrejemo olje in tuno na močni vročini opečemo z vseh strani. Ponev odstavimo s štedilnika in tuno pustimo stati 1 minuto. Nato jo narežemo na tanke rezine.

5

V servirne skodele stresemo riž, ga potresemo s drobnjakom in koriandrom, na vrh naložimo pečeno tuno in pokapljamo s sojino omako.

Oceni