Čili s sladkim krompirjem
Sestavine
- 4 večji sladki krompirji (a 300 g)
- 2 šalotki
- 3 stroki česna
- 7 žlic oljčnega olja
- 2 žlički pikantne omake sriracha
- sol, poper
- 3 žličke javorjevega sirupa
- 1 žlica imonovega soka
- šopek svežega koriandra
- 400 g češnjevih paradižnikov
- 2 majhni rdeči čebuli
- 80 g praženih soljenih arašidov
- 100 g gorgonzole

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Riesling 2019, Šumenjak
Pečico segrejemo na 180 stopinj (z ventilacijo). Krompir olupimo, narežemo na večje kocke in stresemo v litoželezno ponev ali na pekač. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo ter zmešamo s 4 žlicami olja, 1 žličko sriracha omake, 1 žličko javorjevega sirupa in 1/2 žličke soli. Prelijemo krompir, ga dobro premešamo in postavimo v pečico za 30 minut. Vmes ga večkrat premešamo.
Paradižnike prerežemo na polovico. Koriander osmukamo. Rdečo čebulo olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezano čebulo pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo paredižnike, zvišamo temperaturo in pečemo še nekaj minut, a pazimo da paradižniki ne razpadejo. Solimo in popramo.
Za preliv zmešamo limonov sok, preostalo olje, sriracha omako in javorjev sirup. Arašide grobo sesekljamo.
V pečen krompir zamešamo paradižnike in čebulo, polovico koriandra in limonov preliv. Na krožniku čili potresemo še z arašidi, preostalim koriandrom in gorgonzolo.