Sestavine

  • 4 večji sladki krompirji (a 300 g)
  • 2 šalotki
  • 3 stroki česna
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 2 žlički pikantne omake sriracha
  • sol, poper
  • 3 žličke javorjevega sirupa
  • 1 žlica imonovega soka
  • šopek svežega koriandra
  • 400 g češnjevih paradižnikov
  • 2 majhni rdeči čebuli
  • 80 g praženih soljenih arašidov
  • 100 g gorgonzole

Uvod

Ko gre za jed (ne začimbo), je med čilijem in karijem le malo razlike - obema je odlika, da pošteno bolita (pečeta). Kdor tega ne mara, naj niti ne poskuša, saj bosta tako čili kot kari brez ”ognja” le ”pepel”.

Ker se najbolj znani čili imenuje chili con carne, bi lahko rekli, da so čiliji bolj mesni, kariji pa bolj zelenjavni; ker se kari je z žlico, pa je razlika v tekočini (omaki), ki je kariji potrebujejo več. A ne vedno, saj ima ta čili vse značilnosti karija … Za prepoznavnost ga zato obilno potresite z arašidi, koriandrom in gorgonzolo....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Riesling 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj (z ventilacijo). Krompir olupimo, narežemo na večje kocke in stresemo v litoželezno ponev ali na pekač. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo ter zmešamo s 4 žlicami olja, 1 žličko sriracha omake, 1 žličko javorjevega sirupa in 1/2 žličke soli. Prelijemo krompir, ga dobro premešamo in postavimo v pečico za 30 minut. Vmes ga večkrat premešamo.

2

Paradižnike prerežemo na polovico. Koriander osmukamo. Rdečo čebulo olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezano čebulo pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo paredižnike, zvišamo temperaturo in pečemo še nekaj minut, a pazimo da paradižniki ne razpadejo. Solimo in popramo.

3

Za preliv zmešamo limonov sok, preostalo olje, sriracha omako in javorjev sirup. Arašide grobo sesekljamo.

4

V pečen krompir zamešamo paradižnike in čebulo, polovico koriandra in limonov preliv. Na krožniku čili potresemo še z arašidi, preostalim koriandrom in gorgonzolo.

Oceni