Sestavine

  • PANAKOTA
  • 75 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 20 ml limonovega soka
  • 50 g sladkorja
  • 450 g sladke smetane
  • 1 cimetova palčka
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 kos limonove lupine
  • 3 listi želatine
  • SLIVE
  • 400 g sliv
  • 120 ml portovca
  • 50 g rjavega sladkorja
  • SLADKI PESTO
  • 40 g olupljenih pistacij
  • 2 žlici medu
  • 8 g metinih lističev
  • 1/2 žličke mletega kardamoma
  • 4 žlice pomarančnega soka
  • sveža meta za okrasitev

Uvod

Razlika med chefovskim in domačim kuhanjem: v restavraciji želimo navzven dovršeno, natančno, lepo, navznoter pa kompleksno. Doma s temi pridevniki ne tekmujemo. Doma je dovolj, da je dobro. Ampak to še ne pomeni, da mora biti doma vedno preprosto. Lahko je – včasih – tudi kompleksno!

Panakota že dolgo tudi doma ni več noben bav bav. A ne zaradi vrečk, saj vas Šola okusov ne uči kupovati, temveč kuhati (in jesti). Uporaba želatine (ali rastlinskega agar-agarja) je tudi v domačih kuhinjah stalna praksa, zato jo znamo namočiti, ožeti, zamešati in ohladiti. A zaradi tega panakota še ni kompleksna jed. To postane, če ji dodamo še kaj!

Doma se dodatkom, ki zahtevajo čas, ponavadi izogibamo. Saj je cimetova panakota dobra tudi brez vsega, če ne, pa jo lahko prelijemo z malinovcem … Z malo koordinacije časa in kuharskih naprav pa lahko tudi doma naredimo kompleksno sladico, čeprav jo sestavljajo preprosti elementi. Najbrž ne bo lepa in dovršena kot v najboljši restavraciji, a zagotovo bo – tako dobra.

Panakota potrebuje počitek (v hladilniku), da se kuhana smetana strdi v rahlo in mehko, toda gladko in čvrsto smetanovo kremo. Slive potrebujejo le pol ure, da se opijejo s portom in zapečejo v pečici. In pesto iz mete, pistacij in medu, z malo vode in limetinega soka, da se električni mešalec preveč ne muči, lahko pripravimo že vnaprej. Ni, torej, kompleksno, ker je zapleteno za pripravo, temveč zato, ker je okus tako širok, globok, poln in pester!

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 do 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Slive razpolovimo, izkoščičimo in naložimo v ognjevarno posodo. Potresemo z rjavim sladkorjem, prelijemo s portovcem in postavimo v sredino pečice za 30 minut. Vmes vsaj dvakrat premešamo. Pečene slive ohladimo, prelijemo v stekleni kozarec, zapremo in do serviranja hranimo v hladilniku.

2

Želatino namočimo v mrzli vodi. V loncu zavremo sladko smetano, pomarančni in limonov sok, cimetovo palčko, cimet in limonovo lupino. Pustimo malce ohladiti. Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v topli smetani. Odstranimo cimetovo palčko in limonovo lupino.

3

Modelčke za panakoto oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Napolnimo jih s kuhano smetano in ohladimo na sobni temperaturi. Nato jih prestavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali preko noči.

4

Pistacije, med, meto, kardamom in pomarančni sok v multipraktiku drobno zmeljemo v pesto.

5

Panakoto lahko serviramo v modelčkih ali pa jo zvrnemo na krožnike. Dodamo slive v portovcu in sladki pesto. Okrasimo z lističi sveže mete.

Oceni