Cimetova zmrzlina in karamelizirani oreščki
Sestavine
- 400 g sladke smetane
- 2 jajci
- 4 rumenjaki
- 2 žlici cimeta
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 žlici pomarančnega likerja (Grand Marnier)
- 150 g mešanega suhega sadja (marelice, slive, jabolka...)
- 175 ml jabolčnega soka
- 3 žlice začimbne mešanice za kuhano vino
- 50 g suhih brusnic
- 1-2 žlički jedilnega škroba
- 50 g sladkorja
- 120 g mešanih oreščkov (orehi, lešniki, mandlji, arašidi)
- kakav v prahu
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 40 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Modelčke (ca. 150 ml) ovijemo s peki papirjem tako, da je papir za 3 cm višji od roba modela. Papir zlepimo z lepilnim trakom.
Smetano stepemo. Jajci, rumenjake, cimet in sladkor v prahu penasto stepemo v mešalniku (5 minut). V maso previdno zamešamo smetano in liker. Napolnimo pripravljene modelčke in jih postavimo v zamrzovalnik za najmanj 4 ure.
Suho sadje narežemo na majhne kocke. Zavremo jabolčni sok in začimbno mešanico za kuhano vino ter kuhamo na srednji temperaturi 5 minut. Dodamo sadje in brusnice ter kuhamo 1 minuto. Jedilni škrob razmešamo z žlico mrzle vode in ga zamešamo v omako. Zavremo, prelijemo v stekleno posodo in kompot pustimo ohladiti.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zavremo sladkor in 50 ml vode. Oreščke grobo sesekljamo in jih zamešamo v sladkorni sirup. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj porazdelimo oreščke in jih pečemo v sredini pečice 10 minut oz. do zlato rjave barve. Vmes jih večkrat premešamo. Pečene oreščke ohladimo.
Cimetove zrmzline potresemo s kakavom v prahu in odstranimo papirnate trakove. Pustimo jih stati na sobni temperaturi 10 minut. Nato jih postrežemo s kompotom iz suhega sadja in karameliziranimi oreščki.