Čokolada in koromač
Sestavine
- 1 koromač
- 90 ml limonovega soka
- 110 ml pomarančnega soka
- 10 ml jabolčnega kisa
- 190 g sladkorja
- 70 ml sladke smetane
- 2 g mletega janeža
- 20 ml limetinega soka
- 1 rumenjak
- 50 ml lešnikovega olja
- 90 g mlečne čokolade
- 1 list želatine
- 50 g moke
- 3 g pecilnega praška
- 2 jajci
- 150 g temne čokolade (60 %)
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 409 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za mariniranje)
Koromaču odrežemo zelenje in ga shranimo za okrasitev. Gomolj po dolgem prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen in narežemo na zelo tanke rezine. Zavremo 100 ml vode, limonov sok, 80 ml pomarančnega soka, kis in 120 g sladkorja. Vmešamo narezani koromač, kuhamo 3 minute in prelijemo v stekleno posodo. Ohladimo, pokrijemo in postavimo v hladilnik preko noči.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Mlečno čokolado raztopimo nad soparo ali v mikrovalovni pečici. V loncu z metlico zmešamo sladko smetano 20 g sladkorja, janež, preostali pomarančni sok, limetin sok in rumenjak. Počasi segrevamo in pazimo, da ne zavre. Med stepanjem vmešamo 20 ml lešnikovega olja. Želatino ožmemo in vmešamo v kremo, da se raztopi. Na koncu vmešamo še stopljeno čokolado, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
Pečico segrejemo na 170 stopinj. Temno čokolado raztopimo nan soparo. Zmešamo moko in pecilni prašek. Penasto umešamo jajci, proestali sladkor in ščepec soli. Med stepanjem vmešamo preostalo olje. Nato z lopatko previdno vmešamo še moko in stopljeno čokolado. Maso vlijemo v majhen pekač (20 x 24 cm), ki smo ga na dnu obložili s peki papirjem. Pečemo v sredinoi pečice 12 minut, nato pecivo ohladimo.
Pred serviranjem pecivo narežemo na majhne kocke. S čokoladno kremo napolnimo dresirno vrečko. Na krožnike naložimo kocke peciva, odcejeni koromač in s pomočjo dresirne vrečke čokolado nabrizgamo v kupčke. Potresemo s koromačevim zelenjem.