Čokoladna krema in kavna panakota
Sestavine
- 125 g temne čokolade (60 %)
- 20 g medu
- 600 ml sladke smetane
- 20 g kakava v prahu
- 20 ml kavnega likerja
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 50 ml kave
- 2 lista želatine
- mleti kardamom
- 50 g olupljenih pistacij
- 50 g sladkorja

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 495 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
Čokolado narežemo na majhne kocke. V skledi zmešamo 300 ml smetane, čokolado in med ter jo postavimo na lonec z vročo vodo. Nad soparo mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi. Med mešanjme z metlico dodamo še kakav v prahu in liker.
V podolgovatin ozek model za pečenje stresemo 1 kg soli. Nato vanjo poševno postavimo servirne kozarce ter jih napolnimo s čokoladno kremo. Z modelom vred jih previdno postavimo v hladilnik preko noči.
Naslednji dan zjutraj zavremo 300 ml sladke smetane, 2 žlici rjavega sladkorja, kavo in ščepec kardamoma ter kuhamo 2 minuti. Želatino namočimo v mrzli vodi, jo ožmemo in raztopimo v vroči smetani.
Kuhano smetano ohladimo in nato previdno vlijemo na čokoladno kremo. Postavimo nazaj v hladilnik za najmanj 4 ure.
Sladkor in pistacije stresemo v majhno ponev in med mešanjem na srednji temperaturi počasi segrevamo, da se sladkor raztopi in so pistacije prekrite s karamelo. Karamelizirane pistacije ohladimo in drobno sesekljamo. Pred serviranjem jih potresemo po panakoti.