Sestavine

  • 190 g moke
  • 250 g masla
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlica medu
  • sol
  • 260 g temne čokolade (70 %)
  • 100 g sladkorja
  • 4 jajca
  • brusnični kompot

Uvod

Zima zna prevarati apetit. Zunaj je mrzlo, znotraj za mizo pa prijetno, zato pojemo več kot bi smeli, nato pa naredimo manj kot bi morali. Za popoldanski sprehod brez sonca, v vlagi, pod oblaki, ko brije ali med snegom celo dežuje, ni nobene volje. Tudi hrana je pozimi težja in zato nas pritiska navzdol, na kavč in pred televizijo … Nič dobrega za pomlad, ko posije sonce, vse cveti in diši, mi pa smo na dieti.

Zato pozimi ni dobro vse in preveč naenkrat. Zakaj pa ne bi bila za kosilo le gosta juha?! Tudi po njej sonce sicer še ne bo pregnalo mraza, toda nič nas ne bo sililo navzdol, zato ne bo izgovora, da tako polni ne moremo na sprehod. Ko se vrnemo, bo čokoladna rezina že pečena in tudi dovolj ohlajena. Zima je za čaj, ob njem pa je popoldan vedno dobro še kaj sladko-čokoladnega. Še posebej, če je brez greha.

Vir: Paul Ivić, Vegetarische Winter Küche...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 16 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Moko, 75 g masla, sladkor v prahu, rumenjake, med in ščepec soli hitro zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo tanko razvaljamo v velikost 24 x 20 cm. Pekač enake velikosti obložimo s peki papirjem in nanj položimo razvaljano testo. Večkrat ga prebodemo z vilico in pečemo v sredini pečice 10 do 12 minut.

3

Pečeno testo vzamemo iz pečice in zmanjšamo temperaturo na 120 stopinj. Za nadev čokolado skupaj s preostalim maslom raztopimo v posodi na soparo. Vmešamo 140 ml tople vode.

4

Jajca in sladkor gladko zmešamo z metlico (ne stepamo). Jajčno maso zamešamo v stopljeno čokolado in nadev vlijemo na testo v pekaču. Pečemo v sredini pečice 45 minut.

5

Pečeno pecivo pustimo malce ohladiti, ga narežemo na poljubno velike kose in na vsak kos damo 1/2 žličke brusnične marmelade.

Oceni