Čokoladna torta caprese
Sestavine
- 100 g slanega masla
- 100 g navadnega masla
- 200 g olupljenih mandljev
- 200 g temne čokolade (70 %)
- 4 jajca
- 200 g finega sladkorja
- vanilijev sladoled
Uvod
Nobenih tortno-slaščičarskih čira čara, temveč le ”preprost” biskvit, ki pa se mu ne more nihče upreti. To smo ugotovili že, ko smo klasično italijansko torto s Caprija vseeno malo ”sčarali”, saj smo ji temno čokolado zamenjali z belo – tukaj. A to je bila pomladna torta, ki je bila spremljava rabarbari. Kaj pa jeseni in pozimi? Takrat potrebujete original! Torta caprese je ena od tistih, ki je tako za dušo, da jo ima rada tudi vsaka domača pečica. Specite jo, torej, v njej čim prej.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mandlje stresemo na velik pekač in postavimo v sredino pečice za 10 minut, da rahlo porjavijo. Pečene mandlje ohladimo in jih nato grobo zmeljemo v sekljalniku.
Nalomljeno čokolado in maslo stopimo v skledi nad soparo ter rahlo ohladimo. Jajca ločimo. Rumenjake in sladkor stepamo z mešalnikom 5 do 7 minut. V drugi skledi beljake stepemo v trdi sneg.
V rumenjake zamešamo stopljeno čokolado z maaslom. Dodamo mlete mandlje in na koncu še sneg beljakov. Model za torto (premer 20 cm) dobro namstimo in vanj porazdelimo čokoladno testo. Pečemo v sredini pečice 35 minut.
Torto pustimo popolnoma ohladiti. Dekorativno jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na manjše kose. Po želji lahko zraven postrežemo vanilijev sladoled.