Sestavine

  • 4 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 80 g moke
  • 40 g mletih lešnikov
  • 20 g kakava v prahu
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 120 g čokoladnih vafljevih rolic
  • 70 g masla
  • 100 g toblerone čokolade
  • 200 g nugata
  • 400 g smetanovega sira (filadelfija)
  • 150 g mascarpone sira
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 2 zavitka giotto kroglic (18 kom)
  • 5 žlici karamelne omake
  • 120 g temne kuverture
  • 120 ml sladke smetane
  • giotto kroglice za okrasitev

Uvod

Recept: Violeta Mencinger, Šola okusov

Bomo že januarja hujšali … Tako se tolažimo ves december, zakaj bi se potem, za božič ali na silvestrovanju, držali nazaj. V tej torti je vse tisto, kar imamo radi, a si tega med letom ne upamo povedati na glas. Zato je čokoladna, ker brez čokolade ni torte. Toda to ji ni dovolj, saj je čokolada še boljša z nugatom, ki pa je še boljši s karamelo. Zakaj je potemtakem ne bi na koncu okrasili še s svojimi najljubšimi pralineji?!

Pa nikar se ne ustrašite postopka. Saj smo vam delo poenostavili s toblerone čokolado, vafljevimi rolicami, giotto kroglicami, smetanovim sirom. Iz vsega tega po nastala Vaša torta, zaradi katere vam bodo gostje še vso leto 2017 čestitali.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 685 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Dišeči traminec, izbor, Steyer, 2007, sladko
 
Postopek
1

Za temno čokoladno kremo temno kuverturo drobno narežemo. Zavremo sladko smetano in odstavimo s štedilnika. Vanjo stresemo narezano čokolado in jo med mešanjem raztopimo. Prelijemo jo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur.

2

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Za biksvit ločimo jajca. Rumenjake, 120 g sladkorja, vanilijev sladkor in 2 žlici vroče vode penasto stepemo. Zmešamo moko, lešnike, pecilni prašek in kakav v prahu ter z metlico zamešamo v jajčno kremo. Beljake stepemo v rahel sneg in ga previdno vmešamo v kremo.

3

Tortni model (premer 20 cm) samo na dnu obložimo s peki papirjem, napolnimo s testom in pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut (z leseno palčko preverimo ali je biskvit pečen; zabodemo jo v testo in če ostane suha, je pečen). Pečen biskvit ohladimo na rešetki.

4

Na servirno ploščo postavimo tortni obod s premerom 20 cm. Maslo previdno raztopimo. Čokoladne rolice zdrobimo, prelijemo z maslom, zmešamo in stresemo v obod. S pomočjo žlice maso poravnamo oz. pritisnemo na ploščo. Toblerone čokolado nalomimo na kose in raztopimo v kozici na majhni temperaturi. S stopljeno čokolado premažemo hrustljavo dno in postavimo na hladno.

5

Nugat stopimo v kozici nad soparo (vodna kopel) in ga med stepanjem z mešalnikom vmešamo v smetanov sir. Dodamo še sladkor v prahu in mascarpone sir ter stepamo, da dobimo rahlo kremo. Kremo razdelimo na dve polovici. Giotto kroglice drobno sesekljamo in vmešamo v polovico kreme. Od druge polovice damo 3 žlice na stran (uporabili jo bomo pri pripravi kreme za premaz torte).

6

Pečeni biskvit dvakrat vodoravno prerežemo. Hrustljavo dno v obodu premažemo z nugatovo giotto kremo (3 žlice shranimo) in nanjo položimo eno biskvitno plast. Nato jo premažemo najprej s karamelno omako in nato s polovico preostale nugatove kreme in pokrijemo z drugo biskvitno plastjo.

7

Biskvit premažemo z obema vrstama preostale nugatove kreme in pokrijemo s tretjo biskvitno plastjo. Temno čokoladno kremo vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi 10 minut. Nato jo kremasto stepemo v mešalniku in pri tem vmešamo 3 žlice nugatove kreme.

8

S tako pripravljeno čokoladno kremo premažemo torto po vrhu in po želji okrasimo z giotto kroglicami.

Oceni