Čokoladna torta z viskijem
Sestavine
- TESTO
- 105 g temne čokolade (60 % ali 70 %)
- 4 jajca
- 50 g sladkorja v prahu
- 20 g kakava v prahu
- 18 g jedilnega škroba
- KREMA
- 320 g temne čokolade
- 250 ml sladke smetane
- 180 g mascarpone sira
- 125 ml viskijevega likerja (Baileys)
- kakav v prahu

Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 8 kosov
- Hranilna vrednost: 535 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Čokolado sesekljamo, stopimo nad soparo in ohladimo. Jajca ločimo ter rumenjake in sladkor v prahu stepamo do svetlo rumene penaste mase. Beljake in ščepec soli stepemo v čvrsti sneg.
Kakav in škrob zmešamo ter presejemo na jajčno maso. Previdno premešamo, dodamo stopljeno čokolado in na koncu še sneg. Dno modela za torto (18 cm) obložimo s papirjem za peko. Testo vlijemo v model, poravnamo in pečemo v sredini pečice 17 minut. Testo nato ohladimo na rešetki.
Za kremo čokolado sesekljamo in stresemo v skledo. V loncu zavremo smetano, z njo prelijemo čokolado in pustimo stati 1 minuto. Nato z lopatko temeljito premešamo, da se čokolada raztopi. Čokolado ohladimo in šele nato vanjo z mešalnikom zamešamo mascarpone. Kremo postavimo v hladilnik za 30 minut.
V ohlajeno čokoladno kremo z mešalnikom zamešamo viskijev liker. Čokoladnemu biskvitu odstranimo papir in ga položimo na servirni pladenj. Obložimo ga s tortnim obročem in nanj porazdelimo čokoladno kremo. Torto postavimo na hladno za najmanj 4 ure ali preko noči.
30 minut pred serviranjem jo vzamemo iz hladilnika in potresemo s kakavom v prahu.