Sestavine

  • TESTO
  • 105 g temne čokolade (60 % ali 70 %)
  • 4 jajca
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 20 g kakava v prahu
  • 18 g jedilnega škroba
  • KREMA
  • 320 g temne čokolade
  • 250 ml sladke smetane
  • 180 g mascarpone sira
  • 125 ml viskijevega likerja (Baileys)
  • kakav v prahu

Uvod

Čokoladno pecivo, kolači in torte so domena hladnejših, torej jesenskih in zimskih, mesecev. Spomladi in poleti je v tortah iz lahkega jajčnega biskvita toliko sadja, da čokoladno kremo zamenja kar sladka smetana. So zato takšne torte kaj lažje od čokoladnih?

Ne le, da niso, tudi ”odvisnost” od čokolade ne more tako dolgo čakati, da se bodo dnevi spet začeli krajšati. Rešitev je lahka torta, ki je kar dvojno čokoladna, a zato v biskvitu ni moke, v kremi pa smetano zamenja sir (iz nje), maskarpone. Ker je tako čokoladno-čokoladno-lahko, je torta odišavljena še z viskijevim likerjem (Baileys)....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 535 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Čokolado sesekljamo, stopimo nad soparo in ohladimo. Jajca ločimo ter rumenjake in sladkor v prahu stepamo do svetlo rumene penaste mase. Beljake in ščepec soli stepemo v čvrsti sneg.

2

Kakav in škrob zmešamo ter presejemo na jajčno maso. Previdno premešamo, dodamo stopljeno čokolado in na koncu še sneg. Dno modela za torto (18 cm) obložimo s papirjem za peko. Testo vlijemo v model, poravnamo in pečemo v sredini pečice 17 minut. Testo nato ohladimo na rešetki.

3

Za kremo čokolado sesekljamo in stresemo v skledo. V loncu zavremo smetano, z njo prelijemo čokolado in pustimo stati 1 minuto. Nato z lopatko temeljito premešamo, da se čokolada raztopi. Čokolado ohladimo in šele nato vanjo z mešalnikom zamešamo mascarpone. Kremo postavimo v hladilnik za 30 minut.

4

V ohlajeno čokoladno kremo z mešalnikom zamešamo viskijev liker. Čokoladnemu biskvitu odstranimo papir in ga položimo na servirni pladenj. Obložimo ga s tortnim obročem in nanj porazdelimo čokoladno kremo. Torto postavimo na hladno za najmanj 4 ure ali preko noči.
30 minut pred serviranjem jo vzamemo iz hladilnika in potresemo s kakavom v prahu.

Oceni