Čokoladna tortica z arašidi in karamelo
Sestavine
- 3 jajca
- 1 rumenjak
- 110 g sladkorja
- 80 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 70 g rahlo soljenih praženih arašidov
- 190 g temne 66 % čokolade
- 40 g stopljenega arašidovega masla
- 150 g sladke smetane
- 100 g bio rjavega sladkorja
- 100 g sirupa sladkorne pese
- 50 g masla
- 150 ml sladke smetane
- vanilijeva aroma

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
- Priporočeno vino: Dišeči traminec izbor 2007, Steyer
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Dve jajci ločimo in beljaka s ščepcem soli in 80 g sladkorja stepemo v kremasti sneg. Vmešamo rumenjaka. Moko in pecilni prašek zmešamo, presejemo na jajčno kremo in previdno premešamo. Dno pekača velikosti 20 x 24 cm prekrijemo s peki papirjem, nanj porazdelimo testo, ga poravnamo, potresemo z grobo sesekljanimi arašidi in pečemo v sredini pečice 12 minut. Pečeni biskvit ohladimo na rešetki in odstranimo peki papir.
Za čokoladno kremo v skledi zmešamo rumenjak, preostalo jajce in 30 g sladkorja, jo postavimo nad lonec z vodo, ki naj zelo rahlo vre (vodna kopel) in stepamo z metlico toliko časa, da dobimo gosto jajčno kremo.
Čokolado nalomimo na manjše kose in raztopimo v kozici nad soparo. Sladko smetano (150 g) trdo stepemo. V jajčno kremo zamešamo stopljeno čokolado in arašidovo maslo ter na koncu stepeno smetano.
Iz pečenega biskvita s pomočjo desertnega kovinskega obroča (premer 6 cm) izrežemo 8 krogov. Položimo jih nazaj v kovinske obroče in do vrha napolnimo s čokoladno kremo. Prekrijemo jih s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.
Za karamelni preliv v manjši kozici zavremo rjavi sladkor, sirup sladkorne pese in maslo, vmes večkrat premešamo, da se krema ne prismodi. Vmešamo sladko smetano in vanilijo ter pustimo ohladiti. Torticam odstranimo kovinsko obod in jih pred serviranjem oblijemo s karamelnim prelivom.