Sestavine

  • 260 g temne čokolade (60 %)
  • 100 g mehkega masla
  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • sol
  • 100 g pšenične moke (tip 405)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlici koksovih kosmičev
  • jajčni liker

Uvod

Čeprav si brownieje lastijo hipiji (hash brownies z ”dodatkom”), ob tem tudi Švicarji niso ravnodušni. Kdo je prvi pozabil pecivu dodati vzhajalno sredstvo, niti ni pomembno. Dejstvo je, da so tudi brez posebnih dodatkov, le s hrustljavostjo oreškov in ”surovostjo” sredice priljubljeni povsod. Zato vedno bolj tudi pri nas. Tem Švicarji pravijo Schoggitorf in so iz Basla....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Majhen pekač (21 x 16 cm) obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Čokolado sesekljamo, stresemo v kovinsko skodelo, dodamo maslo in skodelo postavimo nad lonec z vročo vodo. Čokolado raztopimo nad vročo vodno kopeljo in jo rahlo ohladimo.

2

Dve jajci ločimo. V skledi stepamo dve jajci, dva rumenjaka in 75 g sladkorja do svetle kreme. Nato vanjo zamešamo stopljeno čokolado z maslom. Beljaka, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v trdi kremasti sneg.

3

Moko, pecilni prašek in kokosove kosmiče dobro zmešamo ter s spatulo zamešamo v čokoladno kremo. Previdno vmešamo še sneg beljakov, testo porazdelimo v pekač, ga gladko poravnamo in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Pecivo ohladimo na rešetki in ga šele nato narežemo na poljubno velike kocke. Pred serviranjem lahko po želji na vsako kocko damo žličko jajčnega likerja.

Oceni