Sestavine

  • ČOKOLADNI BONET
  • 500 ml sladke smetane
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 60 g temne čokolade (70 %)
  • 3 velika jajca
  • 100 g piškotov Amaretti
  • 50 g finega sladkorja
  • 30 g kakava v prahu
  • 1 žlica grappe ali konjaka
  • KARAMELNA OMAKA
  • 125 ml sladke smetane
  • 40 g finega sladkorja
  • 1 janeževa zvezda
  • 8 piškotov Amaretti za dekoracijo

Uvod

Nikoli več čokoladnega pudinga iz vrečke! Ko enkrat poskusiš bonet, je razlika z industrijskim pudingom prevelika. Kdor ne verjame, naj se odpelje v Piemont, kjer bonet v dialektu pomeni čepica; kdor verjame, pa ima zanj končno recept. Seveda je v slogu Šole okusov dopolnjeno nadgrajen, zato je še boljši od tradicionalnega piemontskega.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 170 stopinj. 100 g sladkorja svetlo rjavo karameliziramo v manjšem loncu, nato porazdelimo po dnu modelčkov za pečenje (a 150 ml) in ohladimo.

2

V loncu zavremo smetano in vanilijevo aromo. Čokolado drobno sesekljamo, zamešamo v vročo smetano in mešamo, da se raztopi. Piškote zdrobimo in v skledi zmešamo z jajci, preostalim sladkorjem in kakavom. Dolijemo čokoladno smetano in grappo ter dobro premešamo.

3

Napolnimo pripravljene modelčke, jih postavimo v globoki pekač in vanj nalijemo vročo vodo do polovice modelčkov. Pekač postavimo v sredino pečice za 25 minut. Testo mora biti na površini čvrsto, v sredini pa še rahlo mehko.

4

Malo jih ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik preko noči. Naslednji dan v kozici za omako sladkor svetlo rjavo karameliziramo, previdno dolijemo smetano in dodamo janeževo zvezdo. Med mešanjem na majhni vročini počasi segrevamo, da se karamela raztopi in dobimo gladko omako. Pred serviranjem odstranimo janeževo zvezdo.

5

Pudinge z ostrim nožem ločimo od roba in dno modelčkov za nekaj sekund postavimo v vročo vodo. Nato jih zvrnemo na krožnik, oblijemo s karamelno omako in po želji potresemo z grobo nadrobljenimi amaretti piškoti.

Oceni