Sestavine

  • 90 g slanih prest
  • 100 g stopljenega masla
  • 150 g sladkorja
  • 160 g temne čokolade (70 %)
  • 175 g kremnega sira (Philadelphia)
  • 100 g creme fraiche
  • sol
  • 2 jajci
  • 20 g moke
  • 125 g sladke smetane
  • 1 rumenjak
  • 50 g arašidov

Uvod

Sirove torte, tarti in kolači, še posebej, če se imenujejo cheesecake, so moderni. Gostilna, ki želi množično in všečno ugajati, ne more brez njih. Zato je tudi receptov več kot preveč. Je, torej, ta le še eden več?

Če gre pri večini ‘čiskejkov’ za iskanje sočnosti v sirovi pustosti, je tukaj izziv dosti bolj ambiciozen. Ne nazadnje sir sploh ni v glavni, temveč v stranski, zgolj kremni vlogi. Dejansko je to čokoladni kolač, ki pa je tudi - slan! In v tem je njegova draž.

Slanost čokoladno-sirovem kolaču dajejo preste, ki so, nasprotno od ameriške sirove torte, že iz mode. Če so bile včasih obvezne ob pivu, smo jim za drugo rojstvo namenili sladko vlogo, a ne le zaradi hrustljavosti, temveč tudi zaradi soli. Čokoladi in siru je to, namreč, všeč....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Slane preste v blenderju zmeljemo in drobtine zmešamo s stopljenim maslom in 20 g sladkorja. Pravokotni pekač za tart (35 x 11 cm) namastimo, vanj stresemo drobtine ter jih na dnu in robovih s prsti učvrstimo. Pečemo v sredini pečice 10 minut, nato ohladimo.

2

75 g čokolade sesekljamo, stresemo v stekleno posodico in raztopimo nad soparo ali v mikrovalovni pečici (3 minute na 600 W, vmes premešamo). V skledi za stepanje stresemo kremni sir, creme fraiche, 30 g sladkorja in ščepec soli ter mešamo z mešalnikom 3 minute. Dodamo jajci in mešamo še 3 minute.

3

V sirovo kremo zamešamo stopljeno čokolado in moko. Kremo porazdelimo po pečenem dnu in tart pečemo 25 minut. Po koncu pečenja pečico izklopimo in pecivo pustimo v zaprti pečici še 30 minut. Nato ga vzamemo iz pečice in ohladimo.

4

Preostalo čokolado grobo narežemo. V loncu zavremo sladko smetano, 50 g sladkorja in ščepec soli. Rumenjak razžvrkljamo v majhni skodelici in med mešanjem dolijemo tretjino vroče smetane. Vse skupaj zlijemo nazaj v lonec in med mešanjem z metlico kuhamo na majhni vročini do goste kreme.

5

Kremo zlijemo v skledo, vanjo stresemo čokolado in mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi. Čokoladni ganache ohladimo na sobno temperaturo.

6

Preostali sladkor svetlo rjavo karameliziramo, dodamo arašide in premešamo. Karamelizirane arašide ohladimo in nato ločimo jedrca. Tart preložimo na servirni pladenj, premažemo s čokoladnim ganachem in potresemo s karameliziranimi arašidi. Do serviranja ga hranimo na sobni temperaturi.

Oceni