Sestavine

  • 100 g temne čokolade (60 %)
  • 100 g mlečne čokolade
  • 150 g sladke smetane
  • 100 g mleka
  • 4 rumenjaki
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 50 g belega sladkorja
  • 2 žlici sezama

Uvod

Čokolada iz staniola, čokolada mimogrede in mimojede, čokolada med obroki, čokolada, vseeno kakšna, samo da je … Takšne čokoladne priložnosti in pregrehe dobrojedcev ne premamijo Šole okusov; vseeno pa nam čokolada včasih, kajne, zapaše. In takrat je to potem res čokolada! Temna, gosta, močna in globoka, nežna in pekoča, grenka in sladka, skratka čokoladna....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 140 stopinj. Čokolado grobo sesekljamo in stresemo v skledo. Mleko in smetano zavremo, prelijemo po čokoladi in pustimo stati 3 minute. Nato čokolado temeljito zmešamo v gladko kremo. Vanjo z metlico postopoma vmešamo rumenjake (enega za drugim).

2

Čokoladno kremo nalijemo v keramične ognjevarne modelčke (ca. 150 ml) in jih postavimo v globoki pekač. V pekač nalijemo do polovice vročo vodo in ga postavimo v pečico za 35 minut. Kremo ohladimo in jo nato postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.

3

Pekač obložimo s papirjem za peko. Beli sladkor svetlo rjavo karameliziramo, vmešamo sezam in maso takoj stresemo na pekač. Tanko jo razmažemo s kotno paleto in ohladimo. Ohlajeni krokant nalomimo na večje kose.

4

Ohlajene kreme enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. Serviramo jih s sezamovim krokantom.

Oceni