Sestavine

  • 220 g sladkorja
  • 125 g amaretti piškotov
  • 500 ml mleka
  • 40 g kakava v prahu
  • 4 jajca
  • 1 žlica ruma
  • 6 orehovih jedrc

Uvod

Malo spominja na puding. Toda res zelo malo. Je podoben tudi karamelni kremi. Toda je boljši. Videti so plasti. Toda videz vara. Keksi so najprej spodaj, a potem so zgoraj. Karamela je kot preliv, ki pa je na dnu. Kaj je pri tem flanu res vse drugače? V tem je skrivnost njegovega uspeha. V presenečenju! Kaj tisto na vrhu je res oreh?...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

V kozici počasi segrejemo 150 g sladkorja in ga karameliziramo do zlato rjave barve. Karamelo porazdelimo v šest ognjevarnih posodic (a 125 ml). Pečico segrejemo na 120 stopinj.

2

Piškote stresemo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem za testo zdrobimo. V posodi z metlico zmešamo mleko, jajca, rum in 70 g sladkorja. Nato vmešamo še kakav in zdrobljene piškote.

3

Z jajčno maso napolnimo posodice, jih postavimo v globoki pekač in do dveh tretjin vanj nalijemo vročo vodo. Pekač postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj za 1 uro in 15 minut. Posodice pustimo rahlo ohladiti in jih nato postavimov hladilnik za najmanj 4 ure.

4

Pred serviranjem z nožem ločimo flan od posodice in jo do polovice potopimo v vročo vodo, da se karamelno dno raztopi. Zvrnemo ga na krožnik in na vrh damo celi oreh.

Oceni