Čokoladni kolač s slano karamelo
Sestavine
- 200 g temne čokolade (70 %)
- 150 g mehkega masla
- 200 g sladkorja
- sol
- 4 jajca
- 50 g moke
- 3 žlice mletih mandljev
- 60 ml sladke smetane
- 10 g masla
- solni cvet
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 kosov
- Hranilna vrednost: 690 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
Čokolado grobo sesekljamo in raztopimo v skledi nad soparo. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Mehko maslo, 75 g sladkorja in ščepec soli kremasto zmiksamo. V masleno kremo vmešamo rumenjake enega za drugim. Pečico segrejemo na 150 stopinj.
Beljake in ščepec soli stepemo v poltrdi sneg, dodamo 50 g sladkorja in stepamo do kremastega snega. V rumenjakovo maslo zamešamo mlačno čokolado, nato moko in na koncu v dveh porcijah previdno z lopatico še beljakov sneg.
V kozici segrevamo 75 g sladkorja na srednji temperaturi, da karamelizira do zlato rjave barve. Dolijemo smetano in kuhamo toliko časa, da je omaka gladka. Kozico odstavimo s štedilnika in vmešamo še maslo in dober ščepec solnega cveta.
Modelčke za tarte s premerom 12 cm dobro namastimo in potresemo z mandlji. Napolnimo jih s čokoladno maso, po vrhu prelijemo s karamelno omako in postavimo na drugo rešetko od spodaj za 17 do 20 minut.
Pečene tortice pustimo ohladiti v modelčkih, nato jih previdno vzamemo iz njih in serviramo s stepeno sladko smetano in po želji z dušenimi marelicami.