Sestavine

  • 300 g sliv
  • 150 g vloženih pečenih sliv (ali brusnične marmelade)
  • 1 limeta
  • 3 žlice vaniljevega sladkorja
  • 150 g temne 60 % čokolade
  • 1 breskev
  • 100 g masla
  • 3 jajca
  • 50 g sladkorja
  • sol
  • 2 žlici moke

Uvod

Recept za takšen kolač  pride vedno prav. Pozimi je s smetano, spomladi z omako rabarbare, poleti z najboljšim sladoledom v vašem mestu in jeseni s slivovim sorbetom.

Enako pa se godi tudi slednjemu. Lahko je sam, pod njega lahko nadrobite le kekse, čezenj potresete pistacije ali pa z njim očistite brbončice med glavno jedjo in sladico. Toda, seveda, je najboljši na tem čokoladnem kolaču iz breskev, ki pa jih lahko oktobra zamenjate s hruškami. Mar ni lepo, ker živimo v tako svobodnem svetu?!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 2 uri za zamrzovanje)
 
Postopek
1

Slive umijemo, razpolovimo, odstranimo peške in jih skupaj s pečenimi slivami, sokom limete in vaniljevim sladkorjem fino zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Pire vlijemo v plitvo posodo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 2 uri.

2

Pčeico segrejemo na 160 stopinj. Breskev olupimo, razpolovimo, odstranimo peško in narežemo na majhne kocke. Model za tarte ali tortni model (premer 22 cm) obložimo s peki papirjem.

3

Čokolado narežemo na manjše kose in jo skupaj z maslom stopimo v vodni kopeli (v skledi nad kozico z vodo, ki rahlo vre).

4

Jajca, sladkor in šečpec soli stepamo z mešalnikom 5 minut. Nato vmešamo najprej stopljeno čokolado in maslo, potem moko in na koncu še narezano breskev. Z maso napolnimo pripravljeni model in pečemo v sredini pečice 30 minut.

5

Kolač postavimo na rešetko in ga pustimo ohladiti v modelu. Ohlajenega narežemo na kose, na vrh vsakega damo kepico slivovega sorbeta in takoj ponudimo.

Oceni
1234 (3 votes, average: 4,00 out of 4)