Sestavine

  • 250 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 125 g mehkega masla
  • 200 g muscovado sladkorja
  • 400 g olupljenih zrelih banan
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 jajci
  • 100 g temne čokolade (60 %)
  • 1 žlička mletega kardamoma
  • 2 žlici finega sladkorja

Uvod

Cvetele so češnje in padal je sneg … Nedeljski jutranji pogled na vrt je bil tako zimski, da je svetoval povratek v posteljo. Ker nobena pomlad ni več izjema, da nas ne bi bilo strah za naše sadje, je to priložnost za južno. Tudi zato, ker po vsaki pomladni zmrzali hitro posije sonce, zato je potrebno porabiti še zadnjo zalogo zimskih banan. Ste za sočen nedeljski kolač, ki bo ob popoldanski kavi dober še v sredo?

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Model za pečenje (24 x 12 cm) obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V skledi zmešamo moko in pecilni prašek.

2

Maslo in sladkor stepamo v mešalniku do svetlo rjave kreme. Banane z vilicami grobo pretlačimo in vanje zamešamo vanilijev ekstrakt. Jajca rahlo razžvrkljamo in temeljito vmešamo v masleno kremo.

3

Sladkor in mleti kardamom zmešamo. Čokolado drobno sesekljamo in jo skupaj z bananami vmešamo v masleno kremo. Na koncu v kremo previdno zamešamo še moko. Testo preložimo v model, poravnamo in po vrhu potresemo s kardamomovim sladkorjem.

4

Pecivo pečemo na srednji rešetki 60 minut in z leseno palčko preverimo ali je pečeno. Če na palčki ostane testo, podaljšamo čas pečenja za 10 minut. Pečeno pecivo ohladimo na rešetki in ga pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni