Čokoladni kolač z rdečo peso
Sestavine
- 250 g rdeče pese
- 200 g temne čokolade (70%)
- 5 žlic vroče espresso kave
- 200 g masla
- 135 g moke
- 1 zvrhana žlička pecilnega praška
- 3 žlice kakava v prahu
- 5 jajc
- 120 g rjavega sladkorja
- 2 žlici maka v zrnu
- sladkor v prahu

Rdečo peso kuhamo v nesoljeni vodi 30 do 40 minut (glede na velikost). Kuhano peso odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in ohladimo. Nato jo olupimo in s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladki pire.
Moko, pecilni prašek in kakav v prahu zmešamo in presejemo. Jajca ločimo in beljake zlijemo v veliko skledo za mešanje. Rumenjake z vilico gladko zmešamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto (premer 20 cm) dobro namastimo in samo dno obložimo s papirjem za peko.
Čokolado nadrobimo, stresemo v polokroglo kovinsko skledo in postavimo na lonec z vročo vodo. Nad soparo jo raztopimo in pri tem ne mešamo. V raztopljeno čokolado zamešamo vročo kavo in dodamo na kocke narezano maslo.
Skledo s čokolado odstavimo s štedilnika in z lopatico mešamo toliko časa, da se čokolada in maslo povežeta v gladko kremo. Pustimo, da se nekaj minut hladi, nato v čokolado energično zamešamo najprej rumenjake in nato še pire rdeče pese.
Beljake stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo toliko ćasa, da se sladkor raztopi. Kremasti sneg z lopatko previdno zamešamo v čokolado. Na koncu vanjo zamešamo še moko in kakav. Testo vlijemo v pripravljen model za peko, ga postavimo v sredino pečice in temperaturo takoj znižamo na 160 stopinj.
Kolač pečemo 30 minut, nato ga v modelu postavimo na rešetko in ohladimo, po 30 minutah z nožem ločimo rob kolača od modela. Popolnoma ohlajeni kolač zvrnemo na servirni krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu in makom. Postrežemo ga z žličnikom creme fraiche ali stepeno sladko smetano.