Sestavine

  • 250 g rdeče pese
  • 200 g temne čokolade (70%)
  • 5 žlic vroče espresso kave
  • 200 g masla
  • 135 g moke
  • 1 zvrhana žlička pecilnega praška
  • 3 žlice kakava v prahu
  • 5 jajc
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici maka v zrnu
  • sladkor v prahu

Uvod

Če kdo slučajno ne mara rdeče pese, naj jo poskusi v tem kolaču. Da jo bo končno vzljubil! Kajti, če doslej ni maral pese, se zagotovo ni branil čokoladnega kolača – brez nje. Ko bo, namreč, ugotovil razliko, da je s pirejem rdeče pese priljubljen čokoladni kolač še boljši, bo rdeča pesa postala njegova zelenjavna ljubljenka. Ne le v kolaču, temveč v številnih jedeh, ki si jih bo poiskal v Šoli okusov!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Rdečo peso kuhamo v nesoljeni vodi 30 do 40 minut (glede na velikost). Kuhano peso odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in ohladimo. Nato jo olupimo in s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladki pire.

2

Moko, pecilni prašek in kakav v prahu zmešamo in presejemo. Jajca ločimo in beljake zlijemo v veliko skledo za mešanje. Rumenjake z vilico gladko zmešamo.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto (premer 20 cm) dobro namastimo in samo dno obložimo s papirjem za peko.

4

Čokolado nadrobimo, stresemo v polokroglo kovinsko skledo in postavimo na lonec z vročo vodo. Nad soparo jo raztopimo in pri tem ne mešamo. V raztopljeno čokolado zamešamo vročo kavo in dodamo na kocke narezano maslo.

5

Skledo s čokolado odstavimo s štedilnika in z lopatico mešamo toliko časa, da se čokolada in maslo povežeta v gladko kremo. Pustimo, da se nekaj minut hladi, nato v čokolado energično zamešamo najprej rumenjake in nato še pire rdeče pese.

6

Beljake stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo toliko ćasa, da se sladkor raztopi. Kremasti sneg z lopatko previdno zamešamo v čokolado. Na koncu vanjo zamešamo še moko in kakav. Testo vlijemo v pripravljen model za peko, ga postavimo v sredino pečice in temperaturo takoj znižamo na 160 stopinj.

7

Kolač pečemo 30 minut, nato ga v modelu postavimo na rešetko in ohladimo, po 30 minutah z nožem ločimo rob kolača od modela. Popolnoma ohlajeni kolač zvrnemo na servirni krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu in makom. Postrežemo ga z žličnikom creme fraiche ali stepeno sladko smetano.

Oceni