Čokoladni mlečni riž z orehi
Sestavine
- 600 ml mleka
- 20 g sladkorja
- 120 g okroglega riža
- 50 g temne čokolade (60 %)
- 1/2 žličke začimbe za medenjake
- 1 žlica javorjevega sirupa
- 1 žlica glukoze (sirup; alternativa je med)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 120 g ameriških ali navadnih orehov
- solni cvet

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 772 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
V loncu zavremo mleko, 20 g sladkorja in ščepec soli. Vanj stresemo riž in pokritega kuhamo na majhni temperaturi 20 do 25 minut.
Medtem pečico segrejemo na 210 stopinj. V lončku na majhni temperaturi segrejemo javorjev sirup, glukozo (ali med) in rjavi sladkor. Ko je sladkor stopljen, v sirup zamešamo orehe in solni cvet. Stresemo jih na peki papir v pekač, poravnamo in postavimo v pečico za 5 do 7 minut. Pazimo, da karamela ne potemni preveč. Karamelizirane orehe ohladimo in narežemo na večje kose.
Čokolado grobo sesekljamo in jo skupaj z medenjakovo začimbo zamešamo v mlečni riž, da se stopi. Potresemo s polovico karameliziranih orehov. Preostale orehe lahko hranimo v steklenem kozarcu 2 tedna.