Sestavine

  • 200 g temne čokolade (70 %)
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 jajce
  • 30 ml likerja Grand Marnier
  • stepena sladka smetana

Uvod

Brez čokoladnega ganacha ni slaščičarstva, saj se uporablja za oblive, premaze, namaze, nadeve, kreme, za torte, kolače, pecivo, sladice, za vse čokoladno! Ganache namreč ni nič drugega kot s sladko smetano obogatena (temna) čokolada. Zato je ganache obvezen tudi v domači kuhinji.

Da v Šoli okusov dokažemo njegovo pomembnost, smo z ganachem obogatili klasično-francoski mousse au chocolat. Ta prav tako nepogrešljiva čokoladna krema-pena sicer čokolado obogati z jajci, snegom iz beljakov in stepenim rumenjakom, a nato kremi na vrh nabrizga veliko stepene smetane. Če pa smetano zavremo in jo prilijemo stopljeni čokoladi, dobimo mousse iz ganacha. Če nimate marelic, jo lahko še vedno prekrijete s smetano. Ko jo vzamete iz hladilnika, potrpite dovolj dolgo, da se krema zmehča v skoraj peno = mousse....

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Čokolado nalomimo na majhne kose in stresemo v mešalnik (blender). V majhnem loncu zavremo sladko smetano, prelijemo čokolado in miksamo, da se čokolada raztopi. Dodamo jajce, mešalnik pokrijemo in zmiksamo.

2

V čokoladno kremo zamešamo grand marnier in napolnimo skodelice. Kremo postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Pred serviranjem pustimo kremo na sobni temperaturi najmanj 30 minut. Postrežemo jo lahko s svežimi malinami, stepeno smetano ali marelicami v sirupu.

Oceni