Sestavine

  • 200 g sladkorja
  • 90 g masla
  • 370 ml sladke smetane
  • sol
  • 2 lista želatine
  • 500 g mascarpone sira
  • 80 g temnega čokoladnega obliva (Zartbitterkuvertüre-Spar)
  • 3 žlice praženih soljenih arašidov

Uvod

Čokoladni mousse s karamelo ponuja veliko sladkanja na majhni površini. Vse prednosti moussa in tiramisuja so namreč izmenjujejo v plasteh v enem stolpiču, pa še karamelno omako se naučite skuhati.
Čeprav je mousse (pena), se ne spreneveda, da je za hujšanje, zato se ne sprenevedajte Vi, da ni za nagrado. Saj ste si jo zaslužili!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 3 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Za karamelno omako v širokem nizkem loncu karameliziramo 200 g sladkorja. Previdno dolijemo 60 ml vode in kuhamo na majhni vročini do gladkega sirupa. V omako zamešamo 120 ml sladke smetane in maslo ter kuhljamo toliko časa, da se raztopijo vsi trdi delci (približno 10 minut). Po želji vanjo zamešamo 1/2 žličke soli. Omako lahko pripravimo vnaprej in jo hranimo v hladilniku 14 dni.

2

Želatino namočimo v mrzli vodi. Karamelno omako rahlo segrejemo v mikrovalovni pečici (če bomo uporabili vnaprej pripravljeno in shranjeno v hladilniku), a pazimo da ostane gostljata. V mešalniku gladko zmešamo mascarpone sir in 150 ml karamelne omake.

3

V lončku na majhni vročini raztopimo namočeno želatino, ga odstavimo s štedilnika in vanjo zamešamo 2 žlici mascarpone kreme. Gladko razmešamo in vse skupaj s spatulo zamešamo v preostalo kremo.

4

250 ml sladke smetane trdo stepemo in jo zamešamo v kremo. Čokoladni obliv sesekljamo in ga v majhnem lončku raztopimo nad soparo. Kremo razdelimo na polovico in v eno zamešamo stopljeno čokolado.

5

V kovinske obroče (premer 6 cm, višina 5 cm) izmenično naložimo po dve plasti karamelne in čokoladne kreme. Začnemo s karamelno kremo in končamo s čokoladno. Postavimo v hladilnik za 3 ure.

6

Arašide grobo sesekljamo. S pomočjo noža ločimo kremo od oboda in stolpiče naložimo na servirne krožnike. Prelijemo s preostalo karamelno omako in potresemo z arašidi.

Oceni