Čokoladni mousse s karamelo
Sestavine
- 200 g sladkorja
- 90 g masla
- 370 ml sladke smetane
- sol
- 2 lista želatine
- 500 g mascarpone sira
- 80 g temnega čokoladnega obliva (Zartbitterkuvertüre-Spar)
- 3 žlice praženih soljenih arašidov

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 3 ure za hlajenje)
Za karamelno omako v širokem nizkem loncu karameliziramo 200 g sladkorja. Previdno dolijemo 60 ml vode in kuhamo na majhni vročini do gladkega sirupa. V omako zamešamo 120 ml sladke smetane in maslo ter kuhljamo toliko časa, da se raztopijo vsi trdi delci (približno 10 minut). Po želji vanjo zamešamo 1/2 žličke soli. Omako lahko pripravimo vnaprej in jo hranimo v hladilniku 14 dni.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Karamelno omako rahlo segrejemo v mikrovalovni pečici (če bomo uporabili vnaprej pripravljeno in shranjeno v hladilniku), a pazimo da ostane gostljata. V mešalniku gladko zmešamo mascarpone sir in 150 ml karamelne omake.
V lončku na majhni vročini raztopimo namočeno želatino, ga odstavimo s štedilnika in vanjo zamešamo 2 žlici mascarpone kreme. Gladko razmešamo in vse skupaj s spatulo zamešamo v preostalo kremo.
250 ml sladke smetane trdo stepemo in jo zamešamo v kremo. Čokoladni obliv sesekljamo in ga v majhnem lončku raztopimo nad soparo. Kremo razdelimo na polovico in v eno zamešamo stopljeno čokolado.
V kovinske obroče (premer 6 cm, višina 5 cm) izmenično naložimo po dve plasti karamelne in čokoladne kreme. Začnemo s karamelno kremo in končamo s čokoladno. Postavimo v hladilnik za 3 ure.
Arašide grobo sesekljamo. S pomočjo noža ločimo kremo od oboda in stolpiče naložimo na servirne krožnike. Prelijemo s preostalo karamelno omako in potresemo z arašidi.