Sestavine

  • 150 g temne čokolade (60 %)
  • 50 g orehov
  • 50 g neolupljenih mandljev
  • 40 g olupljenih pistacij
  • 150 g sezamove kreme (tahini)
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 150 g moke (tip 405)
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička naribane pomarančne lupine
  • 1/2 žličke cimeta
  • sol
  • 2 žlici sezamovih semen

Uvod

Pravzaprav niso keksi, temveč kukiji (cookies), kot jim pravijo Američani, ki imajo radi čim večje, čim bolj sladke in ob čim večji kavni skodeli. A ravno zato jih raje imenujemo keksi, saj so dobri kot domače, ne pa kupljeno, pecivo. So, skratka, majhni kolački, ker niso le krhki in hrustljavi, temveč so polni nadeva, okusa in drugačnosti. Zahvala za vse to gre sezamovi pasti (tahini), s katero se dobro ujemajo tudi raznovrstni oreški.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 30 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ra 15 minut
 
Postopek
1

Čokolado, orehe, mandlje in pistacije grobo sesekljamo. Tri žlice damo na stran za posip. Tahini, olje in sladkor stepamo v mešalniku 2 minuti. Dodamo jajci eno za drugo in ju temeljito vmešamo.

2

V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, pomarančno lupino, cimet in ščepec soli. V sezamovo kremo zamešamo sesekljane oreščke s čokolado in moko. Vse skupaj zmešamo v testo in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. Iz testa oblikujemo 3 cm velike kroglice in jih z nekaj razdalje naložimo na pekača. Vsako kroglico rahlo sploščimo in potresemo s preostankom oreščkov s čokolado in sezamom.

4

Piškote pečemo v sredini pečice 10 minut oz. do zlato rjave barve. Pustimo jih ohladiti na pekaču. Pečenje ponovimo še z drugim pekačem.

Oceni