Sestavine

  • 60 ml ruma
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici rozin
  • 80 g piškotov domači prijatelj (ali piškotov Cantuccini)
  • 4 žlice borovnic
  • 60 g temne čokolade 60 %
  • 15 g kakava v prahu
  • 12 g jedilnega škroba
  • 200 g sladke smetane
  • 2 rumenjaka
  • 35 g sladkorja
  • 200 ml mleka
  • sol
  • 150 ml sladke smetane
  • 2 žlici nahobljane čokolade

Uvod

Trije nauki šole okusov v enem receptu: 1. Puding; 2. Domači prijatelj; 3. Rozine. O vseh treh boste spremenili (slabo) mnenje!

Puding. Sladica, ki je le še iz vrečke in zato instantna. Zato pudinga ni na nobenem gostilniškem jedilnem listu. Zato ga ”kuhajo” le mame, ki ne znajo kuhati. Toda otroci imajo puding radi. In imeli ga boste tudi vi, ko ga ne boste več delali iz vrečke. Čez pravi puding ga ni!

Domači prijatelj. Če ga spečete sami, kajne, je hitro tako trd, da je le za namakanje v belo kavo. Če ga kupite, pa na vrečki piše ”cantuccini” … Kupite, torej, trde toskanske piškote z orehi in čokolado ter z njimi ”podložite” puding. Ko bodo vaši gostje spraševali, kaj tako prijetno hrusta, pa jim recite: ”Domači prijatelj!”

Rozine. Mnogi jih nimajo radi, zato jih ne smete dati ne v potico in ne v cesarski praženec, kar je velika škoda, saj ostanejo brez njihove sočnosti in opitosti. Zato jih pri pudingu zatajite … Vsi bodo hvalili, kako sočna je hrustljava podlaga in kako prijetno diši po rumu, a nihče ne bo rozin sploh opazil, kaj šele, da bi se zmrdoval nad njimi....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 555 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Rum, 30 ml vode, žlico sladkorja in rozine zavremo v majhnem loncu in kuhamo 1 minuto. Pustimo ohladiti. Piškote grobo zdrobimo. V kozarce naložimo piškote, rozine z malo tekočine in borovnice.

2

Čokolado sesekljamo. V skledi zmešamo kakav v prahu in jedilni škrob. Med mešanjem z metlico dolivamo smetano, da dobimo gladko maso.

3

Rumenjaka in sladkor penasto umešamo in zamešamo v smetano. Mleko in ščepec soli zavremo in med mešanjem z metlico počasi dolijemo v smetano. Vse skupaj prelijemo nazaj v lonec, počasi zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 2 minuti.

4

Lonec s pudingom odstavimo s štedilnika, vanj stresemo sesekljano čokolado in mešamo toliko časa, da se raztopi. Puding nalijemo v pripravljene kozarce in pustimo ohladiti. Pred serviranjem sladko smetano stepemo in z njo premažemo puding. Okrasimo z borovnicami in nahobljano čokolado.

Oceni