Čokoladni puding s pistacijo
Sestavine
- 150 g temne čokolade (70 %)
- 135 g masla
- 4 jajca
- 110 g sladkorja
- 60 g moke
- 4 žlice sesekljanih pistacij
- maslo za modelčke
- 200 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- vanilijev strok
- 3 rumenjaki

Za omako zavremo smetano, mleko in izpraskano sredico vanilijevega stroka. Penasto umešamo 3 rumenjake, 1 jajce in 40 g sladkorja. V jajčno kremo previdno vlijemo vroče mleko, premešamo in kremo zlijemo nazaj v lonec. Omako med stalnim mešanjem z metlico počasi segrevamo, da se zgosti in pri tem pazimo, da ne zavre. Nato jo takoj prelijemo v stekleno posodo in med mešanjem ohladimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Modelčke (125 ml) namastimo z maslom in vsakega potresemo z žlico pistacij. Čokolado in maslo narežemo na kocke. V lončku nad soparo (vodna kopel) raztopimo čokolado, dodamo maslo in mešamo toliko časa, da se vse poveže v gladko omako.
Preostali sladkor in 3 jajca. penasto umešamo. V jajčno kremo previdno zamešamo čokoladno kremo in moko. S čokoladno maso napolnimo modelčke in jih postavimo v ogreto pečico za 10 do 12 minut. Puding je pečen, ko skorja rahlo razpoka. pečene pustimo hladiti 2 minuti in jih nato previdno stresemo iz modelov.
Na krožnike nalijemo vanilijeva omako in v sredino postavimo čokoladni puding. Okrasimo s kumkvatovim kompotom in takoj serviramo.