Čokoladni šarklji brez moke
Sestavine
- 210 g masla
- 285 g temne čokolade (70 %)
- 135 g sladkorja
- 1 žlička instant kave
- 25 ml amaretto likerja
- 160 g mletih mandljev
- 5 velikih jajc
- 1/4 žličke soli
- 35 g glukoznega sirupa
- sesekljane pistacije (opcija)
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za počivanje)
V toplotno odporno skledo stresemo 160 g na kocke narezanega masla in 200 g nalomljene čokolade. Postavimo jo na lonec z vročo vodo in pazimo, da se dno ne dotika vode. Z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada in maslo raztopita ter skledo odstavimo.
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V stopljeno čokolado zamešamo 50 g sladkorja, rumenjake, amaretto liker in mandlje.
Beljake in sol stepamo na najvišji hitrosti 1 minuto, nato previdno dodamo 50 g sladkorja in stepamo 3 do 4 minute. V čokoladno kremo najprej zamešamo 2 žlici snega, šele nato dodamo ves sneg in ga z lopatico previdno zamešamo v čokolado. Testo pustimo stati na sobni temperaturi 1 uro.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za muffine dobro namastimo s stopljenim maslom. Če bomo uporabili silikonski pekač za mini šarklje, potem ta korak odpade.
Vdolbine napolnimo s testom do 3/4 in pekač postavimo v sredino pečice za 20 do 25 minut. Z leseno palčko preverimo ali je pecivo pečeno, po vbodu mora ostati čista, brez mokrega testa. Pečene šarklje pustimo v modelih 10 minut, nato jih zvrnemo na rešetko in ohladimo.
Za ganache oz. čokoladni obliv v skodelo nadrobimo 85 g čokolade. V kozici zavremo glukozni sirup in 35 g sladkorja ter kuhamo na majhni temperaturi 7 minut oz. da masa rahlo karamelizira. Dolijemo 60 ml vode in segrevamo toliko časa, da postane omaka gladka. Prelijemo jo preko čokolade, počakamo 1 minuto ter z metlico premešamo. Postpoma dodajamo 50 g na kocke narezanega masla, da dobimo gladko čokoladno omako. Z njo prelijemo kolačke in po želji potresemo s pistacijami.