Sestavine

  • 210 g masla
  • 285 g temne čokolade (70 %)
  • 135 g sladkorja
  • 1 žlička instant kave
  • 25 ml amaretto likerja
  • 160 g mletih mandljev
  • 5 velikih jajc
  • 1/4 žličke soli
  • 35 g glukoznega sirupa
  • sesekljane pistacije (opcija)

Uvod

Poudarek je na tistem česar ni. Tudi brez moke se da sladko peči, še posebej, če je zraven toliko čokolade. Šarklji, ki so tako majhni in lahki, so za en-dva-tri v usta, zato jih specite dovolj, da bodo sveži, pogreti, jutri, ob kavi, vmes, s smetano, sladoledom, brez, čim večkrat.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za počivanje)
 
Postopek
1

V toplotno odporno skledo stresemo 160 g na kocke narezanega masla in 200 g nalomljene čokolade. Postavimo jo na lonec z vročo vodo in pazimo, da se dno ne dotika vode. Z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada in maslo raztopita ter skledo odstavimo.

2

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V stopljeno čokolado zamešamo 50 g sladkorja, rumenjake, amaretto liker in mandlje.

3

Beljake in sol stepamo na najvišji hitrosti 1 minuto, nato previdno dodamo 50 g sladkorja in stepamo 3 do 4 minute. V čokoladno kremo najprej zamešamo 2 žlici snega, šele nato dodamo ves sneg in ga z lopatico previdno zamešamo v čokolado. Testo pustimo stati na sobni temperaturi 1 uro.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za muffine dobro namastimo s stopljenim maslom. Če bomo uporabili silikonski pekač za mini šarklje, potem ta korak odpade.

5

Vdolbine napolnimo s testom do 3/4 in pekač postavimo v sredino pečice za 20 do 25 minut. Z leseno palčko preverimo ali je pecivo pečeno, po vbodu mora ostati čista, brez mokrega testa. Pečene šarklje pustimo v modelih 10 minut, nato jih zvrnemo na rešetko in ohladimo.

6

Za ganache oz. čokoladni obliv v skodelo nadrobimo 85 g čokolade. V kozici zavremo glukozni sirup in 35 g sladkorja ter kuhamo na majhni temperaturi 7 minut oz. da masa rahlo karamelizira. Dolijemo 60 ml vode in segrevamo toliko časa, da postane omaka gladka. Prelijemo jo preko čokolade, počakamo 1 minuto ter z metlico premešamo. Postpoma dodajamo 50 g na kocke narezanega masla, da dobimo gladko čokoladno omako. Z njo prelijemo kolačke in po želji potresemo s pistacijami.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)