Sestavine

  • 500 g češenj
  • 90 g masla
  • 85 g sladkorja
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 50 g mletih mandljev
  • sol
  • 30 g beljakov (1 srednje veliko jajce)
  • 140 g moke
  • 10 g kakava v prahu
  • 3 jajca
  • 150 g sladke smetane
  • 30 g sesekljanih mandljevi
  • 1 žlica češnjevega žganja
  • 1 žlica
  • 25 g stopljenega masla

Uvod

Ne le, ko so češnje – najbolj debele in rdeče, zato so pohorske najboljše -, tudi drugo sočno, še posebej koščičasto, sadje potrebuje takšen popoldan, ko je bilo kosilo tako lahko, da je že pozabljeno, za večerjo pa se ve, da bi se ji bilo najboljše odpovedati, a se ne ve, komu bo to uspelo … Toda prav s češnjami je ta tart(e) najboljši! Zato, ker je najboljši, ko je še topel, in najboljši, ko je potreben velik pekač, da kak kos ostane še (do) jutri.

P.s. Ker je tako dober, češenj nikar ne pozabite izkoščičiti. Škoda bi bilo zob, naj raje hrustajo mandlji.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

90 g masla, 15 g sladkorja, sladkor v prahu, 15 g mletih mandljev, ščepec soli in beljak zgnetemo v drobtine, dodamo moko in kakav v prahu ter vse skupaj na hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Model za tarte s premerom 24 cm dobro namastimo. Testo tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije, ga položimo v model in ob robu s prsti pritisnemo ob model. Odvečno testo ob robu odrežemo. Dno večkrat prebodemo z vilico, ga pokrijemo s papirjem za peko in do vrha napolnimo s suhim fižolom ali lečo.

3

Testo pečemo v sredini pečice 20 minut in nato odstranimo papir s fižolom vred. Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj in pečemo še 7 do 9 minut. Pečeno testo rahlo ohladimo.

4

Med pečenjem izkoščičimo češnje in jih razpolovimo. Jajca, preostale mlete mandlje, ščepec soli, preostali sladkor, smetano, sesekljane mandlje, moko, žganje in stopljeno maslo gladko zmešamo z mešalnikom.

5

Pečeno testo potresemo s češnjami, prelijemo z jajčno kremo in pečemo na 180 stopinj približno 40 minut. Pečeni tarte v modelu ohladimo na rešetki in ga šele nato prestavimo na servirni pladenj. Pred serviranjem ga lahko po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)