Čokoladni tiramisu
Sestavine
- 10 baby piškotov
- 50 ml pomarančnega likerja (Grand Marnier) ali ruma
- 50 ml mrzle vode
- 4 žličke kumkvatove marmelade (ali pomarančne)
- 250 ml polnomastnega mleka
- 2 rumenjaka
- 15 g koruznega škroba
- 50 g sladkorja v prahu
- 50 g temne čokolade (70 %)
- 250 g mascarpone sira
- 3 beljaki

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
Rumenjaka, 25 g sladkorja v prahu in koruzni škrob gladko zmešamo. Mleko zavremo v kozici. Nekaj žlic vročega mleka zamešamo v jajčno kremo in jo nato z metlico vmešamo v mleko. Vse skupaj med stalnim mešanjem počasi segrevamo, da se zgosti v gosto kremo.
Kozico odstavimo s štedilnika in v kremo stresemo na kocke narezano čokolado. Mešamo toliko časa, da se čokolada stopi. Kremo prelijemo v stekleno posodo in jo pokrijemo s prozorno folijo, da se ne naredi skorja. Pustimo jo ohladiti.
Mascarpone in preostali sladkor gladko zmešamo. Beljake stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v mascarpone.
V plitvi posodi zmešamo liker in vodo ter prelijemo preko piškotov. Napojene piškote razpolovimo. V kozarce naložimo na dno dve polovici piškota, premažemo s kumkvatovo marmelado, nanjo s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo čokoladni puding in mascarpone kremo. Postopek ponovimo brez kumkvatove marmelade.
Zadnja plast naj bo mascarpone krema. Kozarce postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Pred serviranjem tiramisu potresemo z nastrgano čokolado.