Sestavine

  • 10 baby piškotov
  • 50 ml pomarančnega likerja (Grand Marnier) ali ruma
  • 50 ml mrzle vode
  • 4 žličke kumkvatove marmelade (ali pomarančne)
  • 250 ml polnomastnega mleka
  • 2 rumenjaka
  • 15 g koruznega škroba
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g temne čokolade (70 %)
  • 250 g mascarpone sira
  • 3 beljaki

Uvod

Kdo nima rad tiramisuja? Vse tiho je bilo … A tiramisu na belo, kajne. Toda, ali se vam še nikoli ni zdelo, da mu nekaj manjka? Ker je kakav le na vrhu ... Če ga ne bi bilo, nas ne bi dvignilo! Zato tudi ni vseeno, kako tiramisu jemo. Ne po plasteh, ker potem kakava z njegovo sladko grenkobo prvega zmanjka, temveč navzdol, od vrha do dna, da so vsi okusi in vse teksture. A vseeno mu nekaj manjka? Malo več čokolade, kajne!

Zato je tukaj tiramisu na črno, oziroma čokoladno. Ker nima kakava na vrhu, ima kumkvatov kompot na dnu. To je njegova skrivna sestavina, zaradi katere se kaj lahko zgodi, da boste klasični tiramisu - razen tega tukaj - kar pozabili. Pa še recept za domači čokoladni puding, zaradi katerega boste pozabili na trgovinske vrečke, je zraven.

Če nimate kompota iz kumkvatov, imejte vsaj dobro pomarančno marmelado....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Rumenjaka, 25 g sladkorja v prahu in koruzni škrob gladko zmešamo. Mleko zavremo v kozici. Nekaj žlic vročega mleka zamešamo v jajčno kremo in jo nato z metlico vmešamo v mleko. Vse skupaj med stalnim mešanjem počasi segrevamo, da se zgosti v gosto kremo.

2

Kozico odstavimo s štedilnika in v kremo stresemo na kocke narezano čokolado. Mešamo toliko časa, da se čokolada stopi. Kremo prelijemo v stekleno posodo in jo pokrijemo s prozorno folijo, da se ne naredi skorja. Pustimo jo ohladiti.

3

Mascarpone in preostali sladkor gladko zmešamo. Beljake stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v mascarpone.

4

V plitvi posodi zmešamo liker in vodo ter prelijemo preko piškotov. Napojene piškote razpolovimo. V kozarce naložimo na dno dve polovici piškota, premažemo s kumkvatovo marmelado, nanjo s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo čokoladni puding in mascarpone kremo. Postopek ponovimo brez kumkvatove marmelade.

5

Zadnja plast naj bo mascarpone krema. Kozarce postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Pred serviranjem tiramisu potresemo z nastrgano čokolado.

Oceni