Creme brulee s kalvadosom
Sestavine
- 100 ml mleka
- 1/4 žličke bourbonske vanilije
- 50 g marcipana
- 3 rumenjaki
- 20 g sladkorja
- ščepec soli
- 170 g sladke smetane
- 4 žlice kalvadosa (jabolčno žganje)
- 2 majhni jabolki
- 2 žlici limonovega soka
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 40 g masla
- 2 žlici akacijevega medu
- rjavi sladkor za posip

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 485 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri (+ 3 ure za hlajenje)
Pečico segrejemo na 120 stopinj. Mleko zavremo in odstavimo s štedilnika. Dodamo vanilijo in nadrobljeni marcipan ter z metlico mešamo toliko časa, da se marcipan raztopi.
V visoko posodo damo rumenjake, sladkor, sol in smetano, dolijemo marcipanovo mleko ter zmiksamo s paličnim mešalnikom. Maso precedimo in vmešamo še 2 žlici kalvadosa.
Kremo nalijemo v modelčke (a 100 ml), ki jih postavimo v globoki pekač, vanj nalijemo vročo vodo do polovice modelčkov in pekač postavimo v sredino pečice za 90 minut. Modelčke nato poberemo iz vodne kopeli, ohladimo in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
Jabolki olupimo, izrežemo peške in ju narežemo na debelejše krhlje. Pokapljamo jih z limonovim sokom, potresemo z vaniljevim sladkorjem in pustimo stati 10 minut.
V ponvi segrevamo maslo in med, da masa rahlo karamelizira. Vmešamo marinirana jabolka in preostali kalvados, kuhamo 1 minuto in ponev odstavimo s štedilnika. Granatno jabolko prerežemo na polovico, izdolbemo zrna in pri tem odstranimo tudi belo membrano.
Ohlajene kreme enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. Takoj serviramo z medenimi jabolki in granatnim jabolkom.