Creme brulee s kavo
Sestavine
- 400 ml sladke smetane
- 50 g belega sladkorja
- 2 žlici instant espresso kave v prahu
- 1/4 žličke mletega kardamoma
- 5 rumenjakov
- 4 žlice rjavega sladkorja
- MANDARINE V SIRUPU
- 15 g sladkorja
- 200 ml pomarančnega soka
- 1 janeževa zvezda
- 1 cimetova palčka
- 3 kardamomova zrna
- 2 mandarini
- 2 žlici grobo sesekljanih pisatacij

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 665 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ čas za kuhanje in hlajenje)
Pečico segrejemo na 110 stopinj. V loncu zmešamo smetano, beli sladkor, kardamom in espresso v prahu ter previdno zavremo. Lonec odstavimo s štedilnika.
V skledi z metlico zmešamo rumenjake, počasi dolijemo kavno smetano in kremo nato precedimo. Kremo nalijemo v ognjevarne modelčke (premer 9 cm in višina 5 cm).
Modelčke postavimo v globoki pekač, vanj nalijemo vročo vodo do višine 2 cm pod robom modelčkov in pekač postavimo v sredino pečice za 70 minut. Nato temperaturo zvišamo na 120 stopinj in jih pustimo v pečici še 20 minut.
Modelčke poberemo iz vodne kopeli, ohladimo in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali preko noči.
Mandarini olupimo, odstranimo čim več bele kože in ju razdelimo na posamezne krhlje. V loncu karameliziramo sladkor, dolijemo pomarančni sok, dodamo janeževo zvezdo, cimet in rahlo zdrobljeni kardamom ter kuhamo na majhni vročini 5 minut, da se karamela raztopi. Z vročim sirupom prelijemo mandarine in pustimo marinirani najmanj 1 uro.
Tik pred serviranjem ohlajene kreme enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. Na vrh položimo dve mandarini in postresemo s pistacijami.