Sestavine

  • 400 ml sladke smetane
  • 50 g belega sladkorja
  • 2 žlici instant espresso kave v prahu
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
  • 5 rumenjakov
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • MANDARINE V SIRUPU
  • 15 g sladkorja
  • 200 ml pomarančnega soka
  • 1 janeževa zvezda
  • 1 cimetova palčka
  • 3 kardamomova zrna
  • 2 mandarini
  • 2 žlici grobo sesekljanih pisatacij

Uvod

Spreminjanje večnih jedi in njihovih tradicionalnih receptov se ponavadi ne konča dobro. Original je pač original, pa najsi gre za panakoto, dunajca ali pa čevapčiče … Tudi creme brulee, oziroma Crème Brûlée, s svojo jajčno-bogato kremo, pokrito s karamelizirano skorjo sladkorja, sodi v to kategorijo. A le tako dolgo, dokler ne poskusiš inačice s kavo … Vsa čast originalu, toda prihodnjič boste zažgano kremo spet, kajne, s kavo!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 665 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za kuhanje in hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 110 stopinj. V loncu zmešamo smetano, beli sladkor, kardamom in espresso v prahu ter previdno zavremo. Lonec odstavimo s štedilnika.

2

V skledi z metlico zmešamo rumenjake, počasi dolijemo kavno smetano in kremo nato precedimo. Kremo nalijemo v ognjevarne modelčke (premer 9 cm in višina 5 cm).

3

Modelčke postavimo v globoki pekač, vanj nalijemo vročo vodo do višine 2 cm pod robom modelčkov in pekač postavimo v sredino pečice za 70 minut. Nato temperaturo zvišamo na 120 stopinj in jih pustimo v pečici še 20 minut.

4

Modelčke poberemo iz vodne kopeli, ohladimo in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali preko noči.

5

Mandarini olupimo, odstranimo čim več bele kože in ju razdelimo na posamezne krhlje. V loncu karameliziramo sladkor, dolijemo pomarančni sok, dodamo janeževo zvezdo, cimet in rahlo zdrobljeni kardamom ter kuhamo na majhni vročini 5 minut, da se karamela raztopi. Z vročim sirupom prelijemo mandarine in pustimo marinirani najmanj 1 uro.

6

Tik pred serviranjem ohlajene kreme enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. Na vrh položimo dve mandarini in postresemo s pistacijami.

Oceni