Sestavine

  • 5 svežih pasijonk
  • 1 žlica limetinega soka
  • 300 ml sladke smetane
  • 1 vanilijev strok
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 4 rumenjaki
  • 4 žličke rjavega sladkorja
  • 250 g zamrznjenih višenj
  • 15 g svežega ingverja
  • 2 klinčka (nageljnova žbica)
  • 1 cimetova skorja (5 cm)
  • 50 g muscovado sladkorja (ali rjavega)
  • 100 ml rdečega vina
  • 75 ml prošeka
  • 1 žlica jedilnega škroba

Uvod

Seveda, sladko je na koncu. Saj zato pa so sladice. Toda, ali ni včasih presladko? Še posebej, če je sladkor celo na vrhu.

Creme brulee so rumenjaki, sladkor in sladka smetana! Zato je takšna ”zažgana krema” tudi tako dobra. Toda tudi težka … Naredimo jo, torej, lažjo! Čeprav ”težkega” ni nič manj, je zaradi svežine in kislosti limete ter pasijonke občutek, da bi kar skakal. in da so skoki čim daljši, poskrbijo še višnje z ingverjem.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 665 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pasijonke razpolovimo, izpraskamo meso in pečke ter oboje pretlačimo skozi cedilo, da dobimo 50 ml soka. Pečico segrejemo na 140 stopinj.

2

Smetano in izpraskano sredico vanilijevega stroka zavremo. Z metlico gladko razmešamo rumenjake, sok pasijonke, sladkor v prahu in 1 žlico limetinega soka. Počasi dolijemo vročo smetano.

3

Jajčno kremo nalijemo v štiri ognjevarne modelčke (a 120 ml) in jih postavimo v globoki pekač. V pekač dolijemo vročo vodo do polovice modelčkov in ga postavimo na spodnjo rešetko pečice za 60 do 70 minut. Ohlajeno kremo nato postavimo v hladilnik preko noči.

4

Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. V skodelici zmešamo jedilni škrob in žlico mrzle vode. V kozici zavremo rdeče vino, prošek, ingver, klinčke, cimet in muscovado sladkor ter kuhamo na majhni vročini 5 minut. Vmešamo zamrznjene višnje, zavremo, zgostimo z jedilnim škrobom ter še enkrat hitro zavremo. Višnje skupaj z omako prelijemo v stekleno posodo in pustimo ohladiti.

5

Pred serviranjem rjavi sladkor fino zmeljemo v blenderju, potresemo po creme bruleeju in karameliziramo s pomočjo gorilnika. Ponudimo z višnjami v omaki.

Oceni