Crème brûlée s pistacijo
Sestavine
- 500 g sladke smetane
- 1 vanilijev strok
- 40 g sladkorja
- 100 g pistacijeve paste
- 6 rumenjakov
- 200 g borovnic
- 50 g opraženih pistacij
- sečuanski poper
- 2 žlici limoninega olja
- rjavi sladkor

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 do 6 oseb
- Hranilna vrednost: 595 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Vanilijev strok razpolovimo in izpraskamo sredico. Zavremo smetano, sladkor, pistacijevo pasto, vanilijev strok in sredico. Lonec odstavimo s štedilnika, pustimo stati 10 minut in nato odstranimo vanilijev strok.
Pečico segrejemo na 120 stopinj. V smetano z metlico zamešamo rumenjake enega za drugim. Kremo nalijemo v ognjevarne modele in jih postavimo v globoki pekač. V pekač previdno nalijemo vročo vodo do višine 2 cm pod zgornjim robom modelov in ga postavimo na drugo rešetko od spodaj. Kremo kuhamo 50 do 55 minut.
Modele poberemo iz pekača in kremo ohladimo ter jo nato postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.
Naslednji dan pistacije grobo narežemo in jih zmešamo z borovnicami, mletim sečuanskim poprom in limonovim oljem. Marinirane borovnice pustimo stati 20 minut.
Ohlajene kreme enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. Potresemo z mariniranimi borovnicami in takoj serviramo.