Sestavine

  • 500 g sladke smetane
  • 1 vanilijev strok
  • 40 g sladkorja
  • 100 g pistacijeve paste
  • 6 rumenjakov
  • 200 g borovnic
  • 50 g opraženih pistacij
  • sečuanski poper
  • 2 žlici limoninega olja
  • rjavi sladkor

Uvod

Dobro je vedno, ko ima domišljija prosto pot. Pa čeprav vedno ne uspe … No, tokrat, je! Da ni creme brulee (Crème brûlée, vaniljeva krema z zapečeno karamelno skorjico), vedno enaka, hkrati pa je lahko zato večkrat na vrsti, s pistacijami postane bolj pudingasto-gosta in okusno-globlja, zato ‘težo’ s svojo sezonsko svežino omilijo borovnice. Idealno po lahkem poletnem kosilu, ki na koncu potrebuje še nekaj ‘konkretnega’....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 do 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 595 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Vanilijev strok razpolovimo in izpraskamo sredico. Zavremo smetano, sladkor, pistacijevo pasto, vanilijev strok in sredico. Lonec odstavimo s štedilnika, pustimo stati 10 minut in nato odstranimo vanilijev strok.

2

Pečico segrejemo na 120 stopinj. V smetano z metlico zamešamo rumenjake enega za drugim. Kremo nalijemo v ognjevarne modele in jih postavimo v globoki pekač. V pekač previdno nalijemo vročo vodo do višine 2 cm pod zgornjim robom modelov in ga postavimo na drugo rešetko od spodaj. Kremo kuhamo 50 do 55 minut.

3

Modele poberemo iz pekača in kremo ohladimo ter jo nato postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

4

Naslednji dan pistacije grobo narežemo in jih zmešamo z borovnicami, mletim sečuanskim poprom in limonovim oljem. Marinirane borovnice pustimo stati 20 minut.

5

Ohlajene kreme enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. Potresemo z mariniranimi borovnicami in takoj serviramo.

Oceni