Crème brûlée semifreddo
Sestavine
- 300 g sladkorja
- 600 ml sladke smetane
- 1 vanilijev strok
- 6 rumenjakov
- 50 g mandljevih lističev
- 400 g malin
- 4 breskve
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- solni cvet
- lističi melise
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 517 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 50 minut (+ 6 ur za hlajenje)
Za karamelno omako počasi segrevamo 70 g sladkorja v manjšem loncu (ne mešajte), da se raztopi in karamelizira. Dolijemo 100 ml sladke smetane in kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se karamela raztopi. V gladko karamelno omako zamešamo 1/3 žličke solnega cveta in jo ohladimo.
Keramično posodo (30 x 20 xm, 5 cm visoki rob) obložimo s peki papirjem in postavimo v zamrzovalnik. Sredico vanilijeva stroka izpraskamo. Zavremo 160 g sladkorja, 80 ml vode in izpraskano sredico vanilije ter kuhamo 1 minuto. Sirup ohladimo do mlačnega.
V kotliček za stepanje vlijemo vanilijev sirup in vmešamo rumenjake. Postavimo ga nad posodo z vrelo vodo in rumenjake s sirupom stepamo z metlico do goste kreme. Kotliček postavimo v posodo z ledeno mrzlo vodo in kremo med mešanjem ohladimo.
Preostalo sladko smetano trdo stepemo in z lopatko previdno zamešamo v vanilijevo kremo. Naložimo jo v pripravljeni model in vanjo z žlico spiralasto vmešamo karamelno kremo. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur.
Za karamelizirane mandlje v manjšem loncu karameliziramo 70 g sladkorja, s kuhalnico vmešamo mandljeve lističe in jih ohladimo na peki papirju. Ohlajeni krokant nalomimo na majhne kose.
300 g malin, sladkor v prahu in limonov sok zmiksamo s paličnim mešalnikom v pire in ga skozi cedilo pretlačimo, da odstranimo peške. Breskve olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke ter jih zamešamo v malinov pire.
30 minut pred serviranjem postavimo semifreddo v hladilnik, da postane rahlo kremast. Na krožnike naložimo semifreddo, malinovo omako z breskvami in mandljev krokant ter potresemo z lističi melise.