Črna polenta, dimljeni brancin, rdeča čebula
Sestavine
- 100 g koruznega zdroba
- sol, črni poper
- 1 žlička sipinega črnila
- 3 manjše rdeče čebule
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 120 g namaza dimljenega brancina Q-Komel

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 2 uri za hlajenje)
- Priporočeno vino: penina Brut nature ŽČ, Domaine Slapšak
V loncu zavremo 400 ml vode, jo solimo in vanjo z metlico zamešamo koruzni zdrob. Polento kuhamo pokrito 20 minut na majhni temperaturi. V kuhano polento zamešamo sipino črnilo.
Desko pokrijemo z alu folijo, nanjo stresemo kuhano polento in jo s strgalom za testo razmažemo 1 cm visoko. Postavimo jo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Medtem čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo 2 žlici olja in maslo, dodamo narezano čebulo in jo pražimo na majhni temperaturi 12 do 15 minut. Potresemo s sladkorjem, ga karameliziramo in dolijemo balzamični kis. Zavremo in čebulo pražimo še 1 minuto. Na koncu jo začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Pred serviranjem pečico segrejemo na 250 stopinj. Polento narežemo na 4 x 4 cm velike kvadrate in jih naložimo na peki papir na pekač. Pokapljamo s preostalim oljem in postavimo v pečico za 7 minut oz. da dobi polenta rahlo hrustljavo skorjo.
Rezine vroče polente na debelo premažemo z namazom dimljenega brancina in obložimo s karamelizirano rdečo čebulo. Namesto dimljenega brancina lahko uporabimo tudi bakalar.