Sestavine

  • 100 g koruznega zdroba
  • sol, črni poper
  • 1 žlička sipinega črnila
  • 3 manjše rdeče čebule
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 120 g namaza dimljenega brancina Q-Komel

Uvod

Najlažje je odrezati kos kruha in ga obložiti s klobaso. Ni pa najboljše. Vsaj malo v dobrojedsko smer je, če je na kruhu bakalarjev namaz, ki se ga dobi že v najbližji trgovini. Če pa ste se pri nakupu bolj potrudili in halo naročili namaz iz dimljenega brancina, ki ga je v koronskem času začel za poštno prodajo mešati Simo Komel, chef iz Kobjeglave in s Štanjela (mesnine in vložnine  QKomel), pa kruh za podlago ni dovolj. Seveda, biti mora najboljše.

Zato polenta namesto kruha, in zato, ker je brancinov namaz, je polenta s sipinim črnilom. Zato, da je takšen morski sendvič, ki bo odslej vaš priljubljeni prigrizek, ko je potrebno najti spremljavo vinu in obisku, res najboljši, pa poskrbi čebulni dodatek.

P.s. Priporočamo peneče vino. Mi smo polento njeni črnini primerno poplaknili z žametno črnino, toda v beli – blanc de noirs – izvedbi, za katero v Posavju skrbi leteči enolog in slovenski zet Francois Botton (Domaine Slapšak).

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 2 uri za hlajenje)
  • Priporočeno vino: penina Brut nature ŽČ, Domaine Slapšak
 
Postopek
1

V loncu zavremo 400 ml vode, jo solimo in vanjo z metlico zamešamo koruzni zdrob. Polento kuhamo pokrito 20 minut na majhni temperaturi. V kuhano polento zamešamo sipino črnilo.

2

Desko pokrijemo z alu folijo, nanjo stresemo kuhano polento in jo s strgalom za testo razmažemo 1 cm visoko. Postavimo jo v hladilnik za najmanj 2 uri.

3

Medtem čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo 2 žlici olja in maslo, dodamo narezano čebulo in jo pražimo na majhni temperaturi 12 do 15 minut. Potresemo s sladkorjem, ga karameliziramo in dolijemo balzamični kis. Zavremo in čebulo pražimo še 1 minuto. Na koncu jo začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

4

Pred serviranjem pečico segrejemo na 250 stopinj. Polento narežemo na 4 x 4 cm velike kvadrate in jih naložimo na peki papir na pekač. Pokapljamo s preostalim oljem in postavimo v pečico za 7 minut oz. da dobi polenta rahlo hrustljavo skorjo.

5

Rezine vroče polente na debelo premažemo z namazom dimljenega brancina in obložimo s karamelizirano rdečo čebulo. Namesto dimljenega brancina lahko uporabimo tudi bakalar.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)