Sestavine

  • 80 g šalotke
  • 2 žlici masla
  • 150 ml belega vina
  • 250 ml ribjega fonda
  • 250 ml sladke smetane
  • nastrgana limonina lupinica
  • sol, poper
  • 400 g mlade špinače
  • 3 stroki česna
  • 1 večja šalotka
  • 1 strok rdečega čilija
  • 6 žlic olivnega olja
  • 300 g riža za rižote (Carnaroli, Arborio)
  • 100 ml belega vina
  • 1 zavitek sipinega črnila (5 g)
  • 700 ml ribjega fonda
  • 40 g masla
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 16 kom češnjevih paradižnikov
  • 4 fileji brancina
  • koruzna moka
  • olje za pečenje

Uvod

Ko je morje na oni strani dopustniških kolon, je na celini dopustno tudi spreminjanje. Črna rižota, na primer, brez lignjev in sip, toda zato z malce feferonske bolečine, brancin brez tržaške omake, toda zato z limonovo in še v koruzni moki, morski krožnik pa brez blitve, toda zato s špinačo, a le ogreto v olivnem olju in česnu. In za nameček, pa ne le za okras, majhni paradižniki, ogreti v olju, da so se v ustih le še razpočili. Kompleksna jed za vroče poletje na celini, ko je kosilo šele za večerjo....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 862 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Belo, 2012, suho, Gordia
 
Postopek
1

Za omako olupimo in sesekljamo 80 g šalotke ter jo stekleno opražimo na 2 žlicah masla. Zalijemo z vinom in ga pustimo skoraj v celoti povreti. Dolijemo 250 ml ribjega fonda in pokuhamo na 200 ml tekočine. Dodamo smetano in limonino lupinico ter pokuhamo na 300 ml tekočine. Omako zmiksamo, pretlačimo skozi cedilo in začinimo s soljo in poprom.

2

Za rižoto olupimo šalotko in strok česna ter oboje drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo pečke in ga drobno narežemo. V posodi segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko, česen in čili ter stekleno opražimo. Dodamo riž, malce popražimo, dolijemo vino in ga pokuhamo. Vmešamo črnilo, dolijemo tretjino ribjega fonda in med mešanjem ter dolivanjem tekočine kuhamo rižoto 25 do 30 minut. Pred serviranjem vanjo zamešamo 40 g masla in parmezan.

3

V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo dva stroka drobno narezanega česna in dobro odcejeno špinačo. Pokrito dušimo na srednji vročini toliko časa, da upade in se zmehča. Začinimo s soljo in poprom. Paradižničke pečemo v ponvi na preostalem olju 3 do 4 minute ter jih rahlo solimo.

4

Fileje brancina rahlo solimo, povaljamo v koruzni moki, hrustljavo ocvremo v olju in odcedimo na kuhinjskem papirju. Na ogrete krožnike naložimo črno rižoto, dušeno špinačo, fileje brancina in pečene paradižničke.

Oceni