Sestavine

  • 1,3 kg črnega korena
  • 150 ml zelenjavne jušne osnove
  • 150 ml kokosovega mleka
  • sol, poper
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 žlici masla s tartufi
  • 200 ml vina Madeira (alternativa je prošek)
  • 200 ml portovca
  • 200 ml rdečega vina
  • 4 velki kraljevi ostrigarji
  • 100 g azijske špinače Tatsoi (ali majhne špinače)
  • 50 g mrzlega masla
  • 1 limona

Uvod

Tam, kjer smo našli recept, so ga namenili vegetarijancem za božično večerjo. Nam pa ga je bilo škoda, da bi razveselil le njih in le enkrat letno. Torej, svečana jed, ki ne potrebuje mesa, in brezmesna jed, ki ne potrebuje praznika, da z njo vso zimo razveseljujete ene in druge.

Šola okusov: naučimo se, kako narediti bogato brezmesno omako; spoznamo uporabnost črnega korena v dveh oblikah, kot ”krompirjev” pire in kot ”šparglji”; spoznamo ”novo” zelenjavo, tatsoi, azijsko špinačo, sorodnico pak choija, ki pa jo lahko v tej jedi nadomestimo tudi z navadno zimsko špinačo ali kakšno drugo listnato zimsko zelenjavo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Borac 2018, Uroš Rojac
 
Postopek
1

V večjo skledo nalijemo mrzlo vodo in vanjo stisnemo limono. Črni koren (1 kg) olupimo z lupilnikom (pri tem opravilu vedno uporabljajte gumijaste rokavice), vsakega narežemo na 10 cm dolge kose in takoj stresemo v limonovo vodo. Preostali črni koren prav tako olupimo, narežemo na 2 cm dolge kose in takoj stresemo v limonovo vodo.

2

V loncu zavremo zelenjavno juho in kokosovo mleko, dodamo na majhne kose narezan črni koren in kuhamo do mehkega oz. da tekočina skoraj v celoti povre. Pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladki pire ter ga začinimo s soljo in poprom.

3

Preostali črni koren obrišemo do suhega s papirjem. V ponvi segrejemo 3 žlice olja in črni koren opečemo z vseh strani. Dodamo tartufovo maslo, dolijemo vino, madeiro in portovec ter zavremo. Ponev pokrijemo in črni koren dušimo do mehkega na majhni vročini.

4

Gobe narežemo na 1 cm velike kocke. Špinačne liste umijemo in odcedimo. V manjši ponvi segrejemo preostalo olje in pražimo narezane gobe nekaj minut, da rahlo porjavijo. Solimo in popramo, dodamo špinačo, zmanjšamo vročino in dušimo še nekaj minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

5

Črni koren poberemo iz vinske omake in čvrsto zavijemo v alu folijo, da ostane vroč. Omako zavremo, po potrebi rahlo zgostimo s pol žličke jedilnega škroba in ponev odstavimo s štedilnika. V omako z metlico zamešamo na kocke narezano mrzlo maslo, omake ne segrevamo več.

6

Pire ponovno segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo pire in dušeni črni koren. Prelijemo ga z vinsko omako in potresemo s praženimi gobami in špinačo.

Oceni