Črni koren v vinski omaki
Sestavine
- 1,3 kg črnega korena
- 150 ml zelenjavne jušne osnove
- 150 ml kokosovega mleka
- sol, poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 žlici masla s tartufi
- 200 ml vina Madeira (alternativa je prošek)
- 200 ml portovca
- 200 ml rdečega vina
- 4 velki kraljevi ostrigarji
- 100 g azijske špinače Tatsoi (ali majhne špinače)
- 50 g mrzlega masla
- 1 limona

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Borac 2018, Uroš Rojac
V večjo skledo nalijemo mrzlo vodo in vanjo stisnemo limono. Črni koren (1 kg) olupimo z lupilnikom (pri tem opravilu vedno uporabljajte gumijaste rokavice), vsakega narežemo na 10 cm dolge kose in takoj stresemo v limonovo vodo. Preostali črni koren prav tako olupimo, narežemo na 2 cm dolge kose in takoj stresemo v limonovo vodo.
V loncu zavremo zelenjavno juho in kokosovo mleko, dodamo na majhne kose narezan črni koren in kuhamo do mehkega oz. da tekočina skoraj v celoti povre. Pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladki pire ter ga začinimo s soljo in poprom.
Preostali črni koren obrišemo do suhega s papirjem. V ponvi segrejemo 3 žlice olja in črni koren opečemo z vseh strani. Dodamo tartufovo maslo, dolijemo vino, madeiro in portovec ter zavremo. Ponev pokrijemo in črni koren dušimo do mehkega na majhni vročini.
Gobe narežemo na 1 cm velike kocke. Špinačne liste umijemo in odcedimo. V manjši ponvi segrejemo preostalo olje in pražimo narezane gobe nekaj minut, da rahlo porjavijo. Solimo in popramo, dodamo špinačo, zmanjšamo vročino in dušimo še nekaj minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Črni koren poberemo iz vinske omake in čvrsto zavijemo v alu folijo, da ostane vroč. Omako zavremo, po potrebi rahlo zgostimo s pol žličke jedilnega škroba in ponev odstavimo s štedilnika. V omako z metlico zamešamo na kocke narezano mrzlo maslo, omake ne segrevamo več.
Pire ponovno segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo pire in dušeni črni koren. Prelijemo ga z vinsko omako in potresemo s praženimi gobami in špinačo.