Sestavine

  • 1 zavitek kvašenega listnatega testa (Tante Fanny Plunderteig)
  • 2 srednje veliki hruški
  • 50 g masla
  • 20 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici mletih mandljev
  • 2 žlički cimeta
  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka
  • 1 žlica sladkorja

Uvod

Leta 2013 je slaščičarna Lune Croissanterie spekla prve cruffine, leto pozneje pa je njihova popularnost segla do ZDA, kjer je hibridno pecivo med croissanti (rogljički) in muffini (mafini) začel peči avstralski slaščičarski chef v Mr. Holmes Bakehouse v San Franciscu. Gostje so ga imeli tako radi, da ga je nekdo hotel še za domov. Vlomil je in odnesel zgolj recepte …

Zato ga mi javno objavljamo, zanj pa smo uporabili kar kupljeno testo. Za cruffine se uporablja kvašeno listnato masleno testo (kot za rogljičke), ki se ga speče v modelih za mafine. Kot pri mafinih imajo cruffini lahko različne nadeve in obloge.

Ker gre za hibridno pecivo, je tudi njegova uporaba hibridna, lahko ga spečete že za zajtrk, ali pa šele popoldan za čajanko. V vsakem primeru je gotovo v pol ure.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 170 stopinj in vključimo ventilatorsko funkcijo. V vdolbine pekača za mafine naložimo papirnate modelčke za mafine. Zmešamo beli sladkor in žličko cimeta.

2

Hruški olupimo, izrežemo peške in narežemo na 5 mm velike kocke. V manjši kozici segrejemo maslo, dodamo narezane hruške in dušimo na majhni temperaturi 3 minute. Potresemo z rjavim sladkorjem, mandlji in žličko cimeta ter dušimo še 5 minut oz. da se hruške zmehčajo.

3

Testo odvijemo tako, da je dolga stran paralelno z delovno površino. Potresemo ga s hruškami in pri tem pustimo zgoraj 3 cm prosti rob. Testo zvijemo od spodaj navzgor in nato valj razrežemo na 4 cm široke rezine.

4

Naložimo jih v papirnate modelčke s prerezano stranjo navzgor. Razžvrkljamo jajce in mleko ter premažemo cruffine. Pečemo jih v sredini pečice 20 do 25 minut oz. do zlato rjave barve. Pečenim odstranimo papirnati ovoj, jih potresemo s cimetovim sladkorjem in ponudimo še tople.

Oceni
1234